50 jaar Dolle Mina’s

 

Wilhelmina Drucker, zegt die naam je iets? Wilhelmina, ook wel ijzeren Mina genoemd, startte 50 jaar geleden de linkse, radicaal feministische actiegroep Dolla Mina.

 

Met ludieke acties hebben zij de rechten van de vrouw verbeterd. Met blote buiken gingen zij de bres op, ze schreven met lippenstift leuzen op hun lijf, verbrandden hun beha’s en spanden roze lint voor openbare urinoirs uit protest tegen het ontbreken van openbare wc’s voor vrouwen.

 

En mede dankzij deze groep stoere vrouwen (en mannen) mogen vrouwen vandaag de dag gewoon werken – zelfs vijf dagen per week als we dat willen én ook nog steeds als we getrouwd zijn – in principe voor hetzelfde loon als dat van onze mannelijke collega’s, slikken we de pil, zijn we ‘Baas in eigen Buik’ (dat wil zeggen dat we zelfbeslissing hebben over abortus), voeden we onze zonen en dochters gelijkwaardig op, kunnen onze kinderen naar de crèche, zijn we niet verplicht om te trouwen, mogen we studeren en hebben we geen slavinnenrol meer als huisvrouw. Zo.

 

In onderstaand filmpje gaat Maarten van Rossem in gesprek met een van die Dolle Mina’s, Connie van Nieuwkerk. Het meisje helemaal links op de iconische foto Baas in eigen Buik vertelt over wat deze feministische golf in Nederland teweeg heeft gebracht.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman