5 x zo vieren ze Pasen in andere landen

 

En het is best euh… apart.

 

 

 

 

 

Wij brunchen, zoeken eieren en gaan naar de woonboulevard. Ik vind Pasen altijd een low key versie van Kerst. Wel de vrije dagen en het onbeperkte eten, niet de opgelegde familiediners met knetterende discussies tot gevolg. Bovendien begint zaterdag de zomertijd, dus voor mij is Pasen de aftrap naar de lente.

 

Andere landen pakken het anders aan. Ik zet even de geestigste gebruiken op een rijtje.

 

1.     Je geliefde besprenkelen in Zweden

In Zweden is het traditie om met Pasen je geliefde te besprenkelen met water tijdens zijn of haar slaap. Wordt je liefde niet wakker, dan is de kans groot dat dit de ware is. Nou, succes.

 

2.     Met het hele land detectives kijken in Noorwegen

In Noorwegen heb je het fenomeen Påsekrimmen waarbij je detectives kijkt of leest. Het hele land doet eraan mee, tv-zenders en radiostations lanceren moordmysteries en zelfs de melkfabrikant plaatst crime-verhaaltjes op de melkpakken.  

 

3.     Potten gooien in Corfu

Op een vast tijdstip, om 11:00 uur op paaszondag, gooit iedereen aardewerken potten van hun balkon. Dit gebruik komt uit de zestiende eeuw toen mensen blijkbaar een grote schoonmaak hielden en dan hun nutteloze spullen van het balkon kieperden. Ik zou zeggen: hou het schoonmaakdeel van deze traditie in ere, dat levert een lekker fris huis op, maar blijkbaar heeft het potwerpen de voorkeur.

 

4.     Mega-paasommelet in Frankrijk

Men neme 4000 eieren en 100 pond spek, veel knoflook en ui en bakt de grootste omelet denkbaar. Zo kom je van je eieroverschot af.

 

5.     Vliegeren op Bermuda

Met Pasen pakt men op de Bermuda-eilanden uit met vliegeren en een soort dubbele vlieger die een speciaal geluid maakt dat verbonden is met Pasen. Op Goede Vrijdag is er een vliegerfestival. 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach