De 5 mooiste winterbloeiers

 

Sonja: Ik ben voor je op zoek gegaan naar verborgen tuinjuwelen die zich niets aantrekken van de wintermaanden. Soms bloeien ze subtiel en soms uitbundig. En dat gewoon in de winter!

 

1. Sneeuwbal (Viburnum)

Deze prachtige plant heeft mijn groene hart gestolen. De platte trosjes met kleine, witte bloemen komen prachtig uit met de donkergroene, glanzende blaadjes als achtergrond. De groenblijvende, compact groeiende struik groeit anderhalve tot twee meter hoog. Hij bloeit afhankelijk van de standplaats van november tot april. Let er wel op dat hij vorstgevoelig is, dus wel even beschermen met noppenfolie als het vriespunt bereikt wordt.

 

2. Struikkamperfoelie (Lonicera)

Hij is een van de geurigste winterbloeiers, deze struikkamperfoelie. Een aangename verrassing in de winter, toch?

Struikkamperfoelie

Sneeuwbal

 

Kerstroos

 

3. Kerstroos (Helleborus Niger)

Dit is vast geen onbekende maar mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Deze winterbloeiende vaste plant bloeit in februari op z’n mooist.

Meloenboompje

 

4. Meloenboompje (Chimonanthus praecox)

Een voor veel mensen nog onbekende winterbloeier. Deze heester verspreidt een heerlijke geur die van afstand al te ruiken is. De zachtgele bloemen hebben een opvallend wijnrood hart en verschijnen aan de nog kale takken. Het kan wel een aantal jaar duren voordat de eerste bloemen verschijnen. Maar je geduld wordt zeker beloond. Om maximaal te kunnen genieten van de Meloenboom is het belangrijk om de plant op een zonnige standplaats te zetten. Hoe meer zon de plant in het voorjaar en zomer heeft gehad, hoe intenser de bloei in de winter zal zijn! 

 

Camelia

 

4. De Camelia

Deze plant bloeit zelfs in de wintermaanden op z’n mooist. Een plaatsje in de halfschaduw heeft de voorkeur. Zoek in ieder geval een plekje waar geen vroege ochtendzon komt. Als de knoppen te snel opwarmen na een nachtvorst kunnen ze afvallen. Lage temperaturen zijn op zich niet schadelijk voor de camelia. Deze groenblijvende plant moet zelfs eerst vorstprikkels krijgen voordat hij weer als een van de eerste tuinbloemen in het vroege voorjaar kan bloeien.

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, is een bescheiden foodlover en tuiniert graag zonder groene vingers. Denkt altijd aan die roze olifant en is dol op magazines en mooie uitzichten.