5 dingen die not done zijn op een bruiloft

 

Het bruiloftseizoen is een beetje laat dit jaar, maar de trouwlustigen staan al te trappelen. September en oktober stromen vol met (hopelijk) jawoorden.

 

 

 

Maar wat mag wel als je gast bent en wat absoluut niet?

 

1. Alles wit of bijna wit

Een crèmekleurige jumpsuit op het oog? Liever niet. Een vlamrood ensemble? Even verder zoeken. Alles (bijna) wit en rood kan de aandacht afleiden van de bruid of bruidegom en dat wil je meestal liever niet. Wist je dat het ook gebruikelijk is in bepaalde landen om in het rood te trouwen? Zwart wordt trouwens vaak als ongezellig en niet oké bestempeld, maar dat kan prima in overleg met het bruidspaar.

 

2. Onuitgenodigd je neus laten zien

In Nederland is het nog best wel gebruikelijk, hoe ongezellig ook, om voor delen van de dag uitgenodigd zijn. Wél bij de ceremonie, niet bij het diner en weer wel bij het feest. Wel op de borrel, niet bij het jawoord. Alleen op het feest. Dit is niet voor niks. Ga dus niet voorbij aan de wens waar het bruidspaar je graag wél en niet ziet verschijnen. Ik zag ooit een bruid in paniek, omdat iemand ineens besloot mee te eten. Allereerst kost het een lieve duit en waar prak je in hemelsnaam die stoel nog tussen? Het klinkt heel ongastvrij inderdaad, maar het is enorm Nederlands. Oh, en wél komen terwijl je niet uitgenodigd bent, dat wordt ook nooit zo gewaardeerd.

 

3. Iets geven wat ze niet willen krijgen

Deze week plofte er een kaart op de mat waar keurig in stond dat aanwezigheid het grootste cadeau is, maar als je toch iets wil geven een bijdrage voor de huwelijksreis lief zou zijn. Dan kom je natuurlijk niet met een staafmixer aan, want wat moet je met een staafmixer op de Malediven? Ga gewoon voor een gesloten envelop, als je ze daar blij mee maakt.

 

4. Je RSVP tot het laatst laten liggen

Hier raken bruidsparen van in paniek of in ieder geval één van de twee trouwlustigen. Tot het laatste moment wachten met laten weten of je komt is onaardig. Zeker als de drank afgekocht moet worden.

 

5. Alles op social media knallen

Sharing is caring, toch? Niet in het geval van verse baby’s en bruiloften. Het komt vaker wel dan niet voor dat de hele wereld het bruidspaar al op social media plaatst, terwijl ze zichzelf nog niet eens op de foto hebben gezien. Wacht met het delen van pakken, jurken, champagne of feestjes tot het paar zichzelf gezien heeft en iets online plaatst. Er zijn tegenwoordig trouwens ook veel koppels die zoiets liever voor zichzelf houden.

 

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans