5 dingen die je nog niet wist over grijs haar

 

Grijs haar: de een vindt het verschrikkelijk, de ander omarmt het met liefde. Deze 5 dingen wist je echt nog niet over de reis naar grijs.

 

 

 

1. Je natuurlijke haarkleur bepaalt of je wit of grijs wordt

Of je wit of grijs wordt heeft te maken met de hoeveelheid donkere melanine in je haar. Wordt je haar grijs, dan komt dat omdat het nog steeds een beetje donker pigment aanmaakt. Bij wit haar zit er juist helemaal geen pigment meer in. Let maar eens op: natuurlijke blondines worden bijna altijd wit.

 

2. Grijze haren uit je hoofd trekken gaat je helaas niet helpen

Toen de eerste grijze haren op mijn hoofd verschenen zat ik nog weleens voor de spiegel om ze met een pincet uit m’n hoofd te trekken. Maar inmiddels zitten er zoveel dat dat onbegonnen werk is. Het heeft ook totaal geen zin om dat te doen, want er zal altijd een nieuwe grijze voor in de plaats komen.

 

3. Erfelijkheid speelt een grotere rol dan je denkt

De reis naar grijs start bij de een vroeger dan bij de ander. Werden jouw ouders of grootouders al jong grijs (of wit)? Dan is de kans groot dat dit bij jou ook gebeurt. Het pigmentverlies van je haar kan erfelijk zijn en daar kun je dus pech of geluk mee hebben. Over het algemeen krijgen vrouwen zo rond hun 35e hun eerste grijze haren en tegen de tijd dat ze hun 50e verjaardag vieren is ongeveer de helft van hun haren grijs.

 

4. Je haar wordt niet in een klap grijs

Dat je met een hoofd vol donker haar gaat slapen en ’s ochtend grijs wakker wordt is echt een fabeltje. Want ook grijze haren groeien vanaf de follikel in je hoofdhuid uit tot een volwaardige haar. Alleen hebben deze nieuwe haren steeds minder pigment, waardoor je steeds meer witte of grijze haren ziet in plaats van je eigen vertrouwde haarkleur.

 

5. Van roken word je grijs

Ik kan het niet mooier maken dan het is. Roken remt de productie van melanine in je lijf waardoor het pigment in de haarzakjes sneller opraakt, met grijs of wit haar tot gevolg. Bij forse rokers kan het grijze haar op den duur zelfs geel worden door de nicotine en andere schadelijke stoffen die door het lichaam worden opgenomen.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit