5 best wel positieve kanten van de overgang

 

De overgang, voor sommige vrouwen een ware hel waar maar geen einde aan lijkt te komen, maar er zijn ook een heleboel positieve dingen te noemen, echt waar!

 

 

 

Opvliegers, gewrichtsklachten, hartkloppingen, hoofdpijn, gewichtstoename, obstipatie, slapeloosheid, stemmingswisselingen. Het is maar een kleine greep uit de lange lijst van ellendige klachten die vrouwen in de overgang kunnen hebben. Sommige worden zelfs door de huisarts naar huis gestuurd met de diagnose dat ze een burn-out hebben, terwijl ze “gewoon” in de menopauze zitten. Maar op een dag wordt het beter, heus! Want als je eenmaal een jaar niet meer gemenstrueerd hebt, zul je zien dat er ook vijf best wel positieve kanten aan de overgang zitten.

 

  1. Halleluja, je wordt nooit meer ongesteld! Gemiddeld genomen menstrueert een vrouw in haar leven zo’n 400 keer, dus als het voorgoed ophoudt is dat voor de meeste vrouwen de hemel. Nooit meer PMS met de bijbehorende hoofdpijn, pijnlijke borsten, pukkels en chocoladevreetkicks. Nooit meer vijf dagen doodmoe zijn van de buikkrampen, bang zijn voor doorlekken of grote oma-onderbroeken met maandverband moeten dragen.
  2. Nooit meer ongesteld zijn is dus ook nooit meer tampons of maandverband hoeven kopen. Reken voor de gein eens uit wat je dat per jaar aan kosten scheelt. Die euro’s kan je voortaan wel aan leukere dingen besteden.
  3. Als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest is dat een teken dat de voorraad eicellen is uitgeput en je dus niet meer zwanger kunt worden. Het spiraaltje en de pil kunnen dus de prullenbak in. Bye bye hormonen!
  4. Heb je tijdens de menopauze ook zo’n last van brainfog, dat je regelmatig werkelijk niks kunt onthouden? Wacht maar, want als straks de mist is opgetrokken ben je weer hartstikke scherp.
  5. Veel vrouwen voelen zich tussen hun 47e en 52e ronduit miserabel (dit is wetenschappelijk onderzocht mensen…) maar o la, la, daarna voelen ze zich vaak fantastisch. Geen last meer van een schommelende hormoonspiegel met de bijbehorende legendarische mood swings of het gevoel dat ze als een hamster in een tredmolentje rondhollen. En dat het ze werkelijk geen bal meer kan schelen wat een ander van ze vindt.

 

Dat de overgang maakt dat je taille verdwijnt is jammer, maar je krijgt er ook veel voor terug….

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit