Hier eet je niet zo smakelijk

 

Naar een restaurantje gaan. Er is niets fijner dan op een leuke plek met gezellige mensen te gaan eten. Dat is echt een feestje.

 

Althans, dat hoop je. Want uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het nogal treurig is gesteld met de hygiëne in de Nederlandse horeca. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat een op de acht restaurants in Nederland onder verscherpt toezicht. Dat betekent dat deze zaken in twee jaar minimaal drie boetes kregen of zo vies waren dat ze door de toezichthouder acuut gesloten werden vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid. In 2017 waren dat er 168! Jakkes…

 

Van de 450 restaurants die in 2017 door de NVWA onder toezicht zijn gesteld, staat bijna een kwart in Amsterdam. De hoofdstedelijke hygiëne is dus ver te zoeken. Ik zal je verder geen details geven van wat de keurmeesters in de keukens aantroffen, maar het was niet best. Het blijkt dat ongedierte de grootste boosdoener is. En eigenlijk kunnen de restauranteigenaren daar misschien niet eens zoveel aan doen. De Amsterdamse horeca moet het afval ’s avonds al in zakken langs de weg zetten, terwijl dat de volgende ochtend pas door de reinigingsdienst wordt opgehaald. Een fantastisch feestmaal voor ratten en muizen staat dus zomaar iedere avond op straat!

 

Man, man, man… Waar is Rob Geus als je ‘m nodig hebt? Rob controleerde in zijn televisieprogramma De Smaakpolitie jarenlang allerlei restaurants in Nederland. Ik heb vaak met toenemende verbazing gekeken naar de ranzige keukens die er op het eerste gezicht hartstikke schoon uitzagen. Volgens Rob Geus is het zo slecht gesteld met de horeca in ons land omdat er veel te weinig keurmeesters worden opgeleid die kunnen controleren of de restaurants wel volgens de richtlijnen werken.

 

Rob heeft wel een paar tips waar je op kunt letten als je een restaurant bezoekt. Ziet de bediening er netjes en schoon uit? Lekker schoon shirtje aan en schortje voor? Maar plakt de menukaart aan de tafel? Dan zou hij voor een ander restaurant kiezen. En ga voor je je eten bestelt eerst even naar de wc. Als die lekker fris en fruitig ruikt, zit het met de keuken meestal ook wel snor.

 

Wil jij weten bij welk restaurant bij jou in de buurt je beter niet kunt gaan eten vanavond? Kijk dan even bij deze link. 

* Deze restaurants stonden in 2017 onder verscherpt toezicht.  

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit