Franska’s feest festival

Even een heerlijk ovenrecept van Yvette voor je geregeld. En natuurlijk is er ook iets met eten te winnen. Je heet Franska of niet tenslotte. En nog wel dit. En nog wel drie keer. Tadaaaaa!

 

Laatst had ik het al over Yvette en haar nieuwe boek . Ik had het nog maar nauwelijks opengeslagen en kreeg meteen trek in dit recept. Ik dacht, misschien vind jij dit ook wel lekker.

 

Ik laat even Yvette zelf aan het woord:

 

‘Dit gerecht kunt u prima bij het balletje gehakt serveren van pagina 91, maar het kan ook prima op zichzelf staan, met een goede salade erbij. Maak eenpersoonsporties in soepkommen en het ziet er meteen heel dinerachtig uit. Alsof u er echt veel tijd aan heeft besteed. Omdat we allemaal wat minder vlees gaan eten, ga ik u nóg meer inspiratie voor groentegerechten geven in dit boek. Hier gaan we dus, en onthoud: alles met room en kaas uit de oven wordt door bijna iedereen gewaardeerd, zelfs man Oof, geen fan van zoete aardappels, schoof zo twee porties naar binnen. Wie volgt?’

 

 

GRATIN VAN ZOETE AARDAPPEL & SPINAZIE

voor 4  personen

 

250 ml slagroom

1 teen knoflook, gepeld en gekneusd

2 takjes tijm

2 eetl. olijfolie

400 g spinazie

zeezout & versgemalen zwarte peper

versgeraspte nootmuskaat

roomboter om in te vetten

850 g zoete aardappels, geschild

250 g ricotta

60 g geraspte oude of  Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

 

Breng de room, knoflook en tijmtakjes in een steelpan tegen de kook aan en laat 10 minuten trekken, verwijder dan de knoflook en tijm.

 

Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de spinazie kort, breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Druk de spinazie uit in een zeef.

 

Schaaf de zoete aardappels op een schaaf of in de keukenmachine tot heel dunne schijfjes.

 

Vet een ovenschaal in met boter en verdeel een kwart van de aardappelschijfjes erin. Verdeel er wat ricotta over en bestrooi met zout en peper. Leg er weer een laag aardappel op, ricotta, peper, zout en spinazie en ga zo door tot alles op is. Overgiet de boel met de slagroom. Bestrooi met geraspte kaas en bak 45 minuten of tot het mooi gaar is.

 

Nou? Lekker toch?

 

En natuurlijk heb ik dat prachtige nieuwe oven-boek van Yvette van Boven voor vandaag geregeld. Het heet De grote oven van Van Boven en in de winkel kost het twintig euro. Ik mag het drie keer weggeven vandaag vanwege Franska’s Feest Festival. Als je kans wilt maken ga je naar m’n Facebook-pagina en laat je een berichtje achter onder dit artikel. Geen Facebook, geen paniek. Even een mailtje naar winnen@franska.nl. Ik maak zo snel mogelijk de prijswinnaars bekend op Facebook. Degenen die via mail winnen krijgen uiteraard via de mail bericht.

 

PS: Dit was alweer win-actie nummertje acht. Maar we gaan door tot het gaatje. Dus tot straks dan maar weer. En niet vergeten de filmpjes te kijken hè?

 

Door: Franska