Verslaafd aan kaas?

Daar heb je vanaf nu een goede verklaring voor. Uit onderzoek blijkt dat kaas net zo verslavend is als morfine.

 

 

Oh, oh, oh wat houd ik toch van een kaasplankje op een luie zondag. Met een heerlijke, Franse Le Baron, Zwitserse Gruyère, een blauwe schimmelkaas en natuurlijk wat druiven en chutney. Ik begin meteen te watertanden. Jij ook? Kun jij ook elke dag zo’n plankje naar binnen schuiven? Dan is dat he-le-maal te begrijpen. Want uit onderzoek blijkt dat kaas hartstikke verslavend is.

 

Sterker nog: kaas is net zo verslavend als morfine. De structuur van het melkeiwit dat zich in de kaas verstopt lijkt namelijk precies op het pijnstillende – en ook zeer verslavende – medicijn. Dit allemaal volgens Neal Barnard, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde.

 

“Je hersenen reageren hetzelfde op kaas als op drugs. Dat komt door caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk en in een veel hogere concentratie in kaas voorkomt. Telkens als je dus een stukje brie of camembert naar binnen werkt, moet je lichaam eerst de caseïne afbreken.”

 

Pff, dat verklaart een boel. Ik weet op mijn volgende borrel in ieder geval een goed excuus als ik het laatste kaasblokje opeet. 

 

 

 

Wil je trouwens wat goede kaasrecepten hebben? Lees dan dit maar even, oh en dit, en dit ook… Nu mag het.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van