Negen jaar borstvoeding?

 

Omdat deze Britse moeder vastbesloten was om haar dochter lang aan de borst te houden, kreeg het meisje tot haar negende verjaardag borstvoeding

 

Haar moeder wilde nog verder gaan met het voeden via de borst, maar haar dochter zei zelf ermee te willen stoppen. Charlotte werd tot aan haar vijfde in het openbaar gevoed via de borst, en vanaf haar vijfde deden ze dit alleen nog maar thuis. Ze sprak er niet over met haar vriendinnetjes. Een bizar verhaal dat ons gelijk laat nadenken: hoe lang is teveel? Natuurlijk krijg je een speciale band met je kind als je borstvoeding geeft, maar wie zegt dat er geen goede band is tussen moeder en kind als er via de fles voeding is gegeven? Precies. Het is niet zo makkelijk te zeggen wat er beter is en waarom, in dit geval. Een gevoelig onderwerp voor veel vrouwen, want het lukt ook lang niet iedereen om borstvoeding te geven. En dan zijn er vrouwen die het graag willen en zichzelf hiervoor uitputten en er zijn ook vrouwen die het besluiten niet te willen doen, maar die net zoveel van hun kinderen houden als andere moeders.

 

Zijn er regels voor? Niet echt. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt exclusieve borstvoeding tot zes maanden aan. Daarna kun je er nog mee verder gaan als je het combineert met gezonde voeding. Dan is negen jaar wel een flink stuk langer. De enthousiaste moeder van Charlotte zegt het nog te gaan missen, borstvoeding geven. ‘In veel landen is het volkomen normaal om oudere kinderen borstvoeding te geven. Ik heb het gevoel dat mijn lichaam doet wat het hoort te doen. Dit is nu eenmaal waar borsten voor bedoeld zijn’, zegt ze. Ach, gelukkig mag iedereen zelf weten wat ze prettig vinden. Maar we snappen ergens wel dat dit meisje het zélf genoeg vindt geweest, zo op haar negende verjaardag. Hoogste tijd voor taart met een glaasje limonade.