Op je veertigste met pension

Het is een ding geworden: zo vroeg mogelijk kunnen stoppen met werken. Het lijkt een droom die iedereen wel wil meemaken.

 

Het is een ding geworden: zo vroeg mogelijk kunnen stoppen met werken. Het lijkt een droom die iedereen wel wil meemaken. 

 

Veel mensen lukt het nu ook. Ze werken zich, als ze jong zijn, liever drie slagen in de rondte, zodat ze een jaar of twintig eerder met pensioen kunnen. Deze mensen sparen in een hoog tempo en geven weinig uit. Ze werken vaak als zelfstandige en kunnen zo hun eigen inkomen redelijk bepalen. Ze zetten veel opzij voor later en jawel, dat hele later komt dan wat eerder dan bij anderen. De magische grens is een miljoen op de bank hebben staan. 

 

Toch klinkt het allemaal wat leuker en makkelijker dan het is. Deze mensen hebben meestal een baan waarin ze keihard moeten werken en waar ze, behalve hun inkomen, weinig voldoening uit halen. Ze berekenen precies wat ze nodig hebben om na dat werken geld over te houden voor de rest van hun leven. Deze vroege vogels willen ook niet ergens anders werken voor hun geld, welnee. Lekker op reis, genieten van de zon die opkomt, een goed boek lezen en gaan golfen: daar hebben ze precies zin in na al die jaren van 24/7 bikkelen. 

Hoe ze het dan aanpakken, ook al hebben ze geen torenhoog salaris? Ze eten vaker thuis dan buiten de deur, ze wonen in goedkopere buurten en sporten gewoon in het park (als ze er al tijd voor vrijmaken) in plaats van in een dure sportschool. Ze hebben weinig tijd voor sociale contacten en geven daar dus ook weinig geld aan uit. Tja. Of dat vroege pensioen dat allemaal waard is, is een tweede, want het lijkt ons wel wat ongezellig… Nooit eens jezelf trakteren op iets leuks omdat je altijd maar aan het sparen bent… ‘Pluk de dag’ is er niet bij. Al dat bezig zijn met dat later, of je nu veertig of zestig bent… Doe ons maar gewoon dat wijntje en dat bosje bloemen, vandaag. Weet je zeker dat je er wat aan hebt, toch? Precies. 

 

Door redactie Franska.nl