Mensen vinden je aardiger dan je denkt

 

Het is altijd spannend, zo’n eerste indruk achterlaten. Je ontmoet een nieuwe collega, een nieuwe partner van je vriendin of een familielid dat je al lang niet hebt gezien.

 

En wat zeg je dan? Of wat doe je dan? Ben je wel geïnteresseerd genoeg? Maak je wel een leuk grapje? Je hoeft je gelukkig een stuk minder zorgen te maken dan je misschien doet. Want uit onderzoek blijkt dat we onszelf een beetje laag inschatten, terwijl mensen ons echt aardiger vinden dan we denken. Het heet in de psychologie de ‘liking gap’, ofwel: het ‘leuk vinden-gat’. Dat houdt in dat we het zelf niet goed kunnen inschatten of iemand ons grappig, aardig, gezellig of aantrekkelijk vindt. We vinden zelf die ander wel erg leuk, maar zijn geneigd te denken dat die ander ons minder leuk vindt dan het geval is.

 

Wat ongezellig, we cijferen onszelf dus helemaal weg in een gesprek met een nieuw persoon.

Maar wat we goed doen: lichaamstaal. Je bent je er over het algemeen niet zo van bewust, omdat dat zwaaien met je armen en gebaren met je handen een beetje automatisch gaat, maar het komt op een andere gesprekspartner al gauw als plezierig en enthousiast over als je zo praat. Daarom vindt een ander je vaak aardiger dan je denkt. Het is wel opvallend dat we onszelf in dit geval negatiever inschatten, want vaak schatten mensen zichzelf juist wat optimistischer in. We denken bijvoorbeeld dat we beter kunnen autorijden dan dat we eigenlijk doen. En we denken ook dat we gemiddeld gezien wat slimmer zijn dan de rest. En dat kan nu eenmaal niet iedereen zijn… Maar wat sociale contacten betreft: maak je geen zorgen.

 

Kijk, dat scheelt een hoop zenuwen als je weer eens iemand voor de eerste keer gaat ontmoeten. Gewoon lekker kletsen en lachen en voor je het weet heb je een nieuwe vriend of vriendin.

 

Door redactie Franska.nl