de 11 redenen waarom ik nog op Facebook zit

En er blijf!

 

 

1.     Facebook is mijn koffieautomaat. Als zelfstandige werk ik eenzaam en alleen vanuit huis. Op Facebook kan ik even kletsen met mede-eenzamen. Oké, dat hoeft niet iedere dag anderhalf uur dus matigen is geen slecht idee, maar stoppen nee. Het is er veel te gezellig.

 

2.     Voor niet hele extraverte types zoals ik is schrijven een uitlaatklep. Wat ik in woorden niet altijd durf te zeggen, schrijf ik wel op. Facebook biedt mij de mogelijkheid om mijn verhalen, observaties en columns te verspreiden, het geeft me een podium dat ervoor zorgt dat ik direct contact heb met iedereen die wat van mijn schrijfsels vindt.

 

3.     Ik vind op Facebook de leukste jurkjes. Vakantiehuizen. Traktatie-ideeën. Recepten.

 

4.     Het is, zoals alle sociale media, een plek waar iedereen gelijk is. Natuurlijk zitten er adverteerders met veel geld die proberen je over te halen die leuke jurkjes te kopen, maar er is geen groot reclamebudget nodig om je boodschap te delen.

 

5.     In een bestaan waarin ik soms word opgeslokt door kinderen en werk, biedt Facebook de mogelijkheid om in contact te blijven met iedereen die ik niet dagelijks kan zien of spreken. Soms heb ik mensen maanden niet gesproken, maar ben ik toch op de hoogte van wat zich heeft afgespeeld in hun leven.

 

6.     Dankzij Facebook hoef ik geen verjaardagskalender aan te schaffen.

 

7.     Er vinden hartverwarmende initiatieven plaats. Inzamelingsacties voor vluchtelingen, zoektochten naar huizen voor mensen die op straat staan. Er worden kwijtgeraakte poezen teruggevonden. Nieuwe huizen gevonden voor afgedankte hondjes. Bankpassen en trouwringen naar de eigenaren geretourneerd. Facebook toont niet alleen de menselijke neiging om snel een oordeel klaar hebben, het laat ook zien dat we allemaal mensen zijn die bereid zijn om elkaar te helpen.

 

8.     Ik heb leuke mensen ontmoet op Facebook. Mensen waar ik nu mee samenwerk. Die me dingen hebben geleerd. Nuttige tips hebben gegeven. Een hart onder de riem hebben gestoken. Mensen die ik nu ook offline zie en mijn leven hebben verrijkt.

 

 

 

 

 

9.     Facebook biedt troost. Daar iets delen dat je moeilijk vindt, waar je mee worstelt, zorgt vaak voor een hart onder de riem. Het laat je voelen dat je niet de enige bent.

 

10.  Facebook is mijn archief. Een overzicht van mijn leven. Dagelijks vertederen de herinneringen van Facebook me, foto’s van mijn zesjarige die haar eerste hapje at, mijn tienjarige die voor het eerst zelfstandig fietste. Soms komen er gebeurtenissen langs die ik al lang was vergeten. Het laat me weer even realiseren hoe snel de tijd gaat en hoe belangrijk het is om stil te staan bij het nu.

 

11.  Het is nu ineens heel tof om facebook stom te vinden. Het is ook tof om vegan te zijn. Geen gluten te eten. Geen alcohol meer te drinken. Geen tv meer te kijken. Als dingen ineens tof zijn ga ik ze juist niet doen. Vooral als die dingen ook nog eens heel verantwoord zijn. Overigens delen veganisten, gluten-alcohol-en tv-vrije mensen wel graag op Facebook dat ze veganist, gluten-alcohol-en tv-vrij zijn.

 

Door: Miloe van Beek

 

 Freelance journalist Miloe van Beek is wars van mooie plaatjes, en altijd op zoek naar het echte verhaal. Ze is chronisch chaotisch, heeft geen enkel paar dezelfde sokken, maar wel twee luidruchtige kinderen, een ongehoorzame hond, twee katten en een man met een carrière.