Mag ik even de loftrompet over Kamala Harris blazen?

 

Want zeg nou zelf!

 

 

Pretty in blue was ze, Kamala Harris. En hoewel een groot fan van Converse-sneakers, voor deze gelegenheid op torenhoge hakken aan de arm van haar echtgenoot. Stralende ogen boven het mondmasker. En of ze redenen heeft om te stralen! De eerste zwarte vrouw op verschillende hoge justitieposten in Californië, de eerste Indiaas-Amerikaanse senator en nu dus de eerste vrouwelijke vicepresident, wat haar in één klap een van de machtigste vrouwen ter wereld maakt. Ze heeft het niet van een vreemde, dat knokken, want ze komt uit een lange lijn van stoere vrouwen.

 

Haar oma, diplomatenvrouw Rajam, was niet eens naar de middelbare school geweest maar bracht vrouwen op het platteland van Tamil Nadu wel de basisbeginselen van geboortebeperking bij. En slachtoffers van huiselijk geweld nam ze in huis als ze dat nodig vond. Haar moeder, Shyamala Gopalan, werd in India geboren en vertrok op haar negentiende naar de Verenigde Staten om aan de universiteit van Berkeley te gaan studeren. En dat in het India van de jaren vijftig! Toen ze haar doc­toraat kreeg – we schrijven 1964 – braken haar vliezen en zag Kamala het levenslicht. Haar naam betekent ‘lotus’, de bloem die brandschoon en stevig geworteld uit modderige moerasbodems groeit. De naam verwijst ook naar hindoegodin Lakshmi. ‘Een cultuur die godinnen aanbidt, brengt sterke vrouwen voort’, zei haar moeder daarover. Niet verwonderlijk dus dat haar moeder haar grootste inspiratiebron was.

 

Zoals zij op haar beurt een groot voorbeeld is voor heel veel vrouwen in de Verenigde Staten en daarbuiten. Niet alleen omdat ze het levende bewijs is dat je als vrouw – en ook als vrouw met een kleur – alles kunt bereiken. Ook uit haar liefdesleven putten singles hoop, want ze was al eind veertig toen ze de man vond die nu naast en achter haar staat, Doug Emhoff. Na hun eerste afspraakje, een blind date georganiseerd door een gemeenschappelijke vriendin, schreef Doug haar een mail waarin hij zei: ‘Ik ben te oud om spelletjes te spelen of de bal te verstoppen. Ik vind je heel leuk en ik wil zien of dit kan werken.’ Dat doet het dus. Een jaar later werd er getrouwd en kreeg Kamala de twee kinderen van Doug er als bonus bij.

 

Dat Joe Biden zijn oog op haar liet vallen en voor haar koos was deels op gevoel en omdat Kamala goed bevriend was met Bidens overleden zoon Beau. Woensdag was hun grote dag. Niet alleen hún grote dag, maar een grote dag voor de wereld. Het was de dag dat de democratie in de Verenigde Staten zich herpakte en hopelijk ook het respect en fatsoen. Aan Kamala zal het niet liggen want die is vastberaden, vol zelfvertrouwen, trots, sterk, slim en ja, ook charmant. Ook op Converse-sneakers.

 

Bron: AD

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans