Komt tijd, komt zorg.

Begin over de puberteit en ik steek mijn vingers in mijn oren.

 

Ivan Pavlov had naast zijn hond ook mij kunnen inzetten bij zijn onderzoek naar klassieke conditionering. Borsten, menstruatie, schaamhaar, ik wil er niets van weten. Zoals de Amerikanen het zo mooi zeggen: we’ll cross that bridge when we come to it, oftewel; komt tijd, komt zorg.

 

De man van mijn vriendin D. zag laatst hun dochter, die exact dezelfde leeftijd heeft als mijn Flo, in de badkamer, verslikte zich bijna in zijn ochtendkoffie en holde terug naar hun slaapkamer. “Onze dochter… ze heeft… allemaal haar. Daar!” Mijn vriendin antwoordde dat ze dat a. al een half jaar had en b. zij er ook niet veel aan kon doen om het proces te stoppen. Man mompelde dat hij dat toch niet aan kon en gelijk heeft hij.

 

We willen dat onze meisjes meisjes blijven. Helemaal als je meisje nog staat te dansen rond Jokie en Jet. Gelukkig is Flo fysiek ook niet de snelste in haar ontwikkeling dus haar lijfje is, hoewel sappig en spekkig, nog heerlijk recht en ik heb nog geen haar op onverwachte plek zien opduiken. In haar halfjaarverslag van school staat ook dat haar seksuele ontwikkeling nog geen vlucht genomen heeft. Ik adem weer uit.

 

Omdat ik natuurlijk niet helemaal de struisvogel wil uithangen, praat ik erover. Af en toe. Met andere moeders van de klas van Flo. Hoe zullen we het gaan aanpakken. We zien onze dochters er niet toe in staat om elke twee uur een maandverbandje te verwisselen. Bovendien zullen ze misschien schrikken van hun bloed. Nemen we de prikpil? Of de gewone anticonceptiepil die ze dan doorslikken zodat de menstruatie uitblijft? Wat zijn de risico’s? Ik ga erover praten met de dokter. Later. Nu nog even niet.

 

Als ik een paar dagen later onze pup uitlaat, kom ik een oudere buurman tegen met zijn hond. Hoe oud onze Monti inmiddels is. En of ik haar laat steriliseren. Ik bemerk dat ik het een indringende vraag vind. Een vraag waar ik, alweer, niet over nagedacht heb. “Als je er niet mee gaat fokken, kun je maar beter steriliseren. Als de boel ongebruikt blijft, is de kans op kanker groot.” Ik zet van schrik een stapje achteruit. Ook denk ik aan mijn meisje. Wordt ‘de boel’ bij haar ‘ongebruikt’?

 

“Flo wordt als eerste moeder, want zij is de oudste.” Mijn jongste dochter is erg bezig met later en moeder worden lijkt haar het grootste goed. Eigenlijk wil ik zeggen dat ik denk dat Flo geen moeder zal kunnen worden, maar ik slik mijn woorden in, aai mijn kleinste over haar wang en geef haar een kusje op haar haartjes. Iets met een brug en we zien wel als het zover is.

 

 

Door: May-Britt Mobach

 

May-Britt Mobach is hoofdredacteur van Amayzine.com, voor Franska.nl schrijft ze over haar bijzondere gezin.

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs