Lekker sjouwen met vrouwen

 

Je kent het vast als het thuis van de kerstman en wellicht weet je dat er voor elke twee inwoners één sauna in dit land te vinden is, maar hier had je vast nog geen idee van…

 

 

1. Voel jij je een mislukkeling? In Finland ben je een winnaar

Dat ze gevoel voor humor hebben wordt met deze dag wel duidelijk. De Finnen hebben sinds 2010 een Day for Failure, een heuse dag voor mislukkingen, elk jaar op 13 oktober. Dan worden slecht nieuws en doffe pech gevierd als een middel om lering uit te trekken voor de toekomst. Volgende keer beter, sukkels!

 

2. De natuur breekt alle records

Finland wordt ook wel het land van de Duizend Meren Genoemd, maar dit aantal haalt het zeker niet. Het zijn er namelijk maar liefst 187.888 (!),meer dan in welk land ter wereld. Als je liever te voet op pad gaat, zijn er ook nog eens 179.888 Finse eilanden te ontdekken.

 

3. WK Vrouwensjouwen

Als het aankomt op buitenissig tijdverdrijf, dan staat Finland met stip op nummer één. Het vreemdste spektakel is het Wife Carrying World Championship. Dit WK Vrouwensjouwen wordt elk jaar in juli gehouden in Sonkajärvi. Het parcours is een extreme hindernisbaan en het evenement heeft internationaal inmiddels veel bijval gekregen. Uit Denemarken, maar ook uit Hong Kong, Australië en van nog verder reizen stelletjes naar Finland om deel te nemen aan de wedstrijd. Leuk voor je huwelijksreis?

Andere merkwaardige Finse wereldkampioenschappen: muskietenjacht, mobieltje gooien, moerasvoetbal, rubberbootje werpen en luchtgitaarspeken.

 

4. Slapen, zwemmen, varen, vissen waar je maar wilt

Zoals veel andere Scandinavische landen biedt Finland enkele van ’s werelds beste mogelijkheden voor Freedom to Roam. Dit betekent dat je overal vrij mag kamperen en op zoek kunt gaan naar wilde rode bosbessen of vissen in de meren, allemaal kosteloos en zonder zorgen.

 

5. Eerste Internetbrowser voor gebruikers

De Finnen waren de eersten die het idee hadden om internet aan het grote publiek aan te bieden. In 1994 lanceerden drie technische studenten Erwise, ‘s werelds eerste internetbrowser met een gebruikersomgeving, oftewel een User Interface (UX). Erwise werd geprezen door de maker van het World Wide Web, Sir Tim Bernors-Lee, maar de studenten slaagden er niet in de nodige financiering te vergaren om het project verder te ontwikkelen en zo werd het een internetlegende. Enkele maanden later verschenen Mosaic en Internet Explorer en de rest is webgeschiedenis.

 

6. Nog veel meer coole dingen

Voor een klein land met slechts 5 miljoen inwoners is Finland een verrassende pionier op het gebied van uitvindingen. Hier is een lijstje: de toboggan reddingsslee, de hartslagmonitor, zoute drop (salmiak), het LINUX besturingssysteem, ijsschaatsen, het computerspel Angry Birds, de Molotov-cocktail, het SMS-bericht en natuurlijk de sauna, wat trouwens het meest gebruikte Finse woord buiten ‘s lands grenzen is.

 

7. Aardig wat bizarre weerseizoenen

Het is geen geheim dat Finland behoorlijk donkere en sombere winters kent, maar als de zomer aanbreekt voldoet het land helemaal aan haar bijnaam Land van de Middernachtzon. Ga naar het noorden in de maanden juni en juli en je zult zien dat de zon nooit onder de horizon verdwijnt.

 

8. Eat your heart out, Berlusconi!

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi deed in 2005 nogal wat stof opwaaien toen hij opmerkte dat Parmaham absoluut superieur was aan het gerookte rendier van de Finnen en dat zijn gehele culinaire ervaring tijdens zijn bezoek een ware lijdensweg was.

Welnu, het is gebleken dat revanche het best opgediend kan worden vanuit de steenbakoven! Drie jaar later vochten de Finnen zich terug. Ze versloegen Italië en sleepten de hoofdprijs in de wacht bij een internationale pizzawedstrijd, met een pizza die ze zeer gepast Pizza Berlusconi noemden. Het voornaamste ingrediënt? Gerookt rendier. De lekkernij heeft zoveel succes dat je het nog steeds kunt bestellen bij Kotipizza, Finland’s grootste keten.

 

9. De Finnen houden meer van koffie dan wie dan ook

Houd je Italiaanse espresso’s maar bij je; als het op koffie aankomt doen de Finnen het ‘t best – en ‘t meest. De gemiddelde Fin gebruikt zo’n 12 kilo van het bruine goedje per jaar. Je kunt onmogelijk een exact aantal kopjes koffie aangeven dat door de doorsnee Fin gedronken wordt op een dag, maar we durven er wat om te wedden dat het meer is dan je dokter zou aanbevelen (tenzij je dokter natuurlijk Fins is, of een al even grote cafeïne-freak).

 

10. Ze houden ook meer van melk dan jij

Melk drinken Finnen gemiddeld ongeveer 1 liter per persoon per dag en de Finse gebitten zien weliswaar grauw van de koffie, maar zijn tegelijkertijd beresterk. Best wel vreemd als je bedenkt dat 17% van de Finnen last heeft van lactose-intolerantie.

 

11. Boetes voor te hard rijden zijn huiveringwekkend

Ben je een steenrijke snelheidsduivel? Dan kun je maar beter niet geflitst worden als je door Finland sjeest. De kosten voor verkeers- en snelheidsovertredingen worden berekend op basis van het jaarinkomen van de boosdoener. Eén zo’n onfortuinlijke, in het geld zwemmende hardrijder kreeg ooit een boete van maar liefst 200.000 euro voor het overschrijden van de snelheidslimiet.

 

12. Het is het onbetwiste huis van de heavy metal

IJzig en industrieel als het is, verbaast het wellicht ook niet dat Finland de meeste heavy metal bands per hoofd van de bevolking heeft. Wereldberoemde acts als Children of Bodom, Nightwish en Eurovisie Songfestival-winnaars Lordi komen allemaal uit Finland en ze zijn in staat de donkere en wilde natuur van hun land tot uitdrukking te brengen in hun muziek.

 

13. De Finnen zijn gek op tango!

Je hoeft niet helemaal naar Montevideo of Buenos Aires om met de tango de pan uit te swingen. Het ligt zo’n 13.000 km van het zonnige Zuid-Amerika vandaan, maar het Scandinavische land is al sinds de tango in 1913 haar ijzige kust bereikte in de ban van de zwoele dans.

 

Door Tamara

Bron: Momondo