Vrouwen kunnen vooruit-plassen

Serieus waar. Heel handige truc. Jij kan het ook. Bijna zeker weten. En mannen kunnen dit echt niet.

 

 

‘Oh jee, ja hoor. Ik ga eerst wel weer even iets anders doen.’ Zegt m’n man weleens, als we op het punt staan om weg te gaan en ik nog even snel naar de wc ga. Kwestie van vooruit-plassen, alvast even van tevoren, voor als ik straks moet. Ik had me nooit gerealiseerd dat vrouwen daar uniek in zijn tot ik het van Tineke Beishuizen hoorde. Vrouwen kunnen vooruit-plassen en mannen niet. Moet je voor de grap eens aan een man vragen.

 

Doordat Tineke dat vertelde, moest ik ineens aan m’n oma denken. Die probeerde regelmatig ons plasgedrag te beïnvloeden. Als ze ons mee naar het strand nam werd ons een ijsje beloofd als we niet naar de wc gingen maar een kuiltje in het zand maakten en daarin plasten. Zo spaarden we een dubbeltje voor de wc uit, waar dan iets leuks mee gedaan werd. Nou, dan maar geen ijs wat mij betreft. Zus had natuurlijk wel een ijsje, die was niet zo’n preut als ik.

 

Een andere keer, toen we bij haar logeerden, had ze voor ons allebei een twinsetje gekocht. Dat was in die tijd een compleet nieuw modeverschijnsel. We zouden m’n ouders ermee verrassen als ze ons op kwamen halen, had oma bedacht. De afspraak was, dat we dan zogenaamd allebei moesten plassen, snel om zouden kleden en als nieuw de kamer binnen zouden stappen. Op een gegeven moment zegt oma dus: ‘Moeten jullie niet plassen?’ Ik stond meteen in de gang en zus hield voet bij stuk. Ze moest níet plassen. Waarschijnlijk die hele afspraak vergeten.

 

Toen was het begrip vooruit-plassen ons sowieso totaal onbekend. Dat is iets wat je als vrouw pas op latere leeftijd aanleert, toch?

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs

Franska