‘t Is weer voorbij

Veertien redenen waarom het hooguit één dag lukt om het vakantiegevoel vast te houden

 

Vakantiegevoel vasthouden, vergeet het maar. Je weet zelf natuurlijk ook wel dat dat niet lukt. Maar waarom dan niet?

 

1.     Je partner, waar je mee weg was, heeft dezelfde ervaringen en vakantieverhalen als jij, dus daarmee klets je er ook niet veel meer over. Alles al drieëndertig keer doorgenomen tijdens de vakantie tenslotte. En op de terugweg nog eens dunnetjes overgedaan.

 

2.     De mensen om je heen hebben na een keer bijpraten wel genoeg over jouw vakantie gehoord. Helaas.

 

3.     De plicht roept, je moet gewoon weer aan het werk. Nou, dat is even andere business dan op een bedje liggen en boeken lezen. Tenzij je natuurlijk bij een reisbureau of bibliotheek werkt.

 

4.     Als je net zo’n type bent als ik, heb je binnen de kortste keren alle vakantiewas alweer schoon en opgevouwen in de kast liggen. Dus dan zijn die sporen ook uitgewist.

 

5.     Koffers en tassen staan ook alweer leeg op hun vaste plekje. Eigenlijk doe je het dus allemaal zelf, dat vakantiegevoel uitschakelen.

 

6.     Er moet als de bliksem in de tuin gewerkt worden, want die is gewoon doorgegroeid, heeft niet op jou gewacht.

 

7.     Alle verjaardagen inhalen die je gemist hebt, zit je ineens weer helemaal in de NL-groove op de koffie.

 

8.     De spinnenwebben die je in je gezicht krijgt als je naar buiten loopt bewijzen dat het voorbij is, die mooie zomer.

 

9.     Die stapel post die op je ligt te wachten… zoveel leuks zit daar meestal niet tussen. Want wie stuurt er nog een kaart?

 

10.  Snel even boodschappen doen, want koelkast leeg en dan gewoon weer in de rij bij de kassa, waar ze je vragen of je ook zegels spaart. Hoorde je ze in Italië of Spanje niet over, toch?

 

11.  Het voetbalseizoen is weer volop bezig. Dus dat toetert weer vrolijk uit de tv.

 

12.  Je eigen kopjes, borden, kasten en vaatwasser zijn toch minder romantisch dan de vakantiespullen.

 

13.  In een tent, hotelkamer of klein huisje is de boel zo lekker overzichtelijk. Thuis is veel en veel meer te doen en schoon te houden.

 

14.  En als je terugkomt van vakantie, zie je meteen bij binnenkomst door nieuwe ogen wat er eigenlijk allemaal voor ‘raars’ is in je huis. Gekke vloer, stomme kleur wand, rare stoelen. Dus de veranderplannen slokken je gedachten helemaal op. Niet voor niets dat de langste files altijd in september voor IKEA staan.

 

 

Drie dingen die je kunt doen om het nog een beetje op te rekken, dat lekkere gevoel.

 

1.     Alles om je heen laten slingeren, van souvenirs, kaarten en bonnetjes tot verpakkingen, blikjes en tasjes. Benieuwd hoe lang je dat volhoudt ;-)

 

2.     Een laptop op de keukentafel zetten en daar continu een vakantiefoto-show af laten draaien.

 

3.     Nog een tijdje hetzelfde eten als op vakantie. Had je wel even moeten shoppen voordat je naar huis ging. Lukt mij meestal aardig. Zelfs in een vliegtuig neem ik nog eten mee in m’n koffer.

 

 

En voor de uitslovers onder ons nog een ideetje.

 

Je hele huis meteen na thuiskomst schilderen en decoreren in de stijl van de plek waar je net vandaan komt. Leuk ideetje toch? Ik wens je heel veel sterkte. En ik hoop voor je dat je elk jaar naar dezelfde plek gaat, want een Bretons vissershuisje ombouwen tot een Noorse Blokhut is best een uitdaging.

 

 

Door Franska