Polonaise in de keuken

En dat maken we niet vaak mee, dus vandaar dat ik er even bij stil sta.   

 

Krijg vast een actiegroep over me heen als ik dit vertel. Maar ja, ook als ik het niet vertel, is het toch een onomkeerbaar feit. Dus verzwijgen helpt er niet aan. Het zit zo. Van de week hadden we ineens polonaise in de keuken. En dat is best bijzonder. En de reden? Nog bijzonderder.
 
Het zit zo. We hebben een groentetas van een hele leuke boerderij in de buurt. Biologische boerderij Landzicht, www.groentenabonnement.nl Als ik je een leuke tas kan aanbevelen, dan is het deze wel. Elke week halen we die op bij een andere boerderij die nog dichter bij ons in de buurt is. Maar ja, heel erg eigenlijk gaat ie niet elke week op. Want, vaak best druk en dan toch maar even zoef-zoef een snelle pasta. Of even geen zin in dit of dat. Dan blijft er bijvoorbeeld en zakje zuurkool liggen of een koolraap of selderijknol. Of een pompoentje.

 
Neehee…rustig nou maar, dat gooien we niet weg. Echt niet. Óf er komt een dag dat we het groots aanpakken en de hele handel in een keer verwerken in bijvoorbeeld een enorme salade, óf er komen mensen eten en dan hebben we ineens lekker veel. Maar zo heel af en toe hebben we het voor elkaar. Dan hebben we de zak netjes in een week schoon leeg. En dan is het dus feest. Want trots op onszelf. 
 

En geen haar op ons hoofd die eraan denkt om te stoppen met dit abonnement. We eten namelijk echt dingen die we anders gewoon zouden vergeten. Of die we niet eens zouden kunnen krijgen bij ons in de buurt. Winterpostelein bijvoorbeeld. Of rammenas. Ik noem maar wat. Of zomaar lekker vaak witlof.
 
Wacht, ik geef even het recept van m’n favoriete witlofsalade. Ooit gegeten in een dorpje in La Douce France. Je maakt een vinaigrette van lekker veel pittige Dijon mosterd met een eetlepel witte balsamicoazijn en 4 eetlepels lekkere olijfolie. Je snijdt de witlof aan grove stukken en snijdt een paar hardgekookte eieren aan grove stukken. Alles door elkaar en eten maar. Makkelijk als wat en superlekker.

 
Fijn weekend vast!

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs. 

beeld: dekrat.nl