Mijn moestuin-plan

Plannen maken is zo leuk. Leuker dan uitvoeren eigenlijk. En daarom ziet mijn tuin er dus zo uit.

 

Toen we het huis waarin we wonen vonden, had ik meteen de plaats voor het aanstaande kippenhok gekozen. Ik zag het helemaal voor me: ’s ochtends op je blote voeten naar buiten het gras in stappen. Appeltje plukken, rode bessen, peertje, basilicum, verse erwtjes. Even naar de kippetjes, eitje pakken. Eén en al Marie Antoinette op haar boerderijtje. Zo romantisch.

 

Uiteraard kwam er ook een stuk moestuin. Met een eettafel ernaast. Dat je eventueel nog een plukje peterselie ter plekke over de risotto kon knippen, of wat dille over de zalm. Ik liep allerlei bezoektuinen af om inspiratie op te doen. Maar eigenlijk waren moestuinen toen nog helemaal niet hip. Dus kwam ik steeds thuis met bloeiende planten en struiken en stekte ik me het heen en weer aan de buxus, en zo was de boel al snel vol. En dat ging van weelderig naar overvol. Om dan nu (na tig jaar) weer wat orde in de chaos te moeten scheppen en te kijken wat nog een beetje behapbaar is qua onderhoud… Nou, daar ben ik dus nog niet, bij dat behapbare.

 

Vlak voor de vakantie werk ik me een hoedje om de boel enigszins toonbaar achter te laten, om bij thuiskomst keer op keer te concluderen dat het weer volledig tot een oerwoud is getransformeerd. Zelfs na twee weken. Dan moet je dus vooral een moestuin nemen. Daar dien je elke dag in te werken, wieden,  harken, plukken, mesten, opbinden, dieven en wat dies meer zij. En eigenlijk kun je niet weg, want dan mis je net de boontjestijd, of de sla is doorgeschoten, of… kortom, afgelopen met die vakanties.

 

Nou, dat pakte dus toch even heel anders uit dan ik in het begin droomde. Al heb ik vaak wel een pot met snijbiet en hier en daar een tomatenplantje in een pot. Vorig jaar zelfs een rijtje boontjes. Die kippen zijn er ook nooit gekomen, want daar heb je weer oppas voor nodig.

 

 

En toch
 

Toch raak ik elke keer weer zo vrolijk van een mooie moestuin. Ooit zal het er van komen. Ooit.

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.