Had jij dit vroeger

ook?

 

Of was jij een heel andere puber dan ik? Of ben ik gewoon van een andere generatie? Ik ben benieuwd.

 

Hier volgt een generatiecheck. Ik ben namelijk benieuwd wat er bij jou aan de wand hing toen je tiener was.

 

Bij mij een loeigrote poster van de Rolling Stones uit de Popfoto. Naast heel veel andere dingen, want de wanden hingen stampvol. Allemaal van die vieze plakbandjes op het behang. Dat m’n ouders dat goed vonden… Trouwens, volgens mij heette zo’n ding vroeger niet eens een poster, maar een affiesje.

 

En wat voor schooltas je had

Ik had een pukkel, met in psychedelische letters JIMI erop. Zelf gedaan natuurlijk. En vooral in de hoek smijten dat ding als je op school aankwam, dat ie nog een heel eind over de vloer gleed. En dat dus met je goeie boeken erin. Moest er zo snel mogelijk als een vod uitzien allemaal.

 

En of je op zaterdag hetzelfde deed als ik

Ook even de top veertig halen bij de platenwinkel? Heel belangrijk namelijk om alles te weten voordat het uitgezonden werd op Veronica.

 

En hoe je agenda eruit zag.

Die Rijam van mij was aan het einde van het schooljaar zeker vijf keer zo dik als toen ie gekocht werd. Helemaal volgeplakt en volgetekend. Ook de buitenkant.

 

En je spijkerbroek?

Ik wilde zo snel mogelijk licht gebleekte vlekken op m’n dijbenen, dus ging ik er steeds klei op af zitten vegen bij het pottenbakken, dat ik toen op donderdagavond deed. Van bleekwater kreeg je gaten, zeiden ze, dus dat deed ik maar niet.

 

En of je hetzelfde deed als ik, wanneer je een nieuwe ribbroek gekocht had.

Meteen na het kopen thuis het ding binnenstebuiten aan, zo strak mogelijk afspelden en daarna op die lijn dicht stikken. Dat je er bijna niet meer in kon. Eigenlijk een legging avant la lettre.

 

En of je rookte of niet en of je dat lekker vond.

Ik heb er heel erg m’n best voor moeten doen toen ik dertien was. Want ik vond het knap vies, maar heb gewoon doorgezet. Twintig jaar later toch maar gestopt.

 

 

En of je een brommer had?

Ik niet. Mocht niet van m’n ouders, veel te gevaarlijk. Nooit op een brommer gereden dus ook. Wel achterop de Puch en Zündapp van vriendjes natuurlijk. En wel meegesleept door vriendinnetjes, terwijl ik ernaast op een fiets zat. Nog veel gevaarlijker natuurlijk.

 

En je schoenen?

Ik had onder m’n ribbroeken altijd booties aan. Ineens zijn ze weer te koop, maar dan nu heel anders. Veel meer mocassin-achtige indianenlaarsjes. Die van ons waren nog best stevig, en trouwens vaak met franje eraan.

 

En jij?

 

Door: Franska