Grrrrrrrrr

 

Je hebt van die vrouwen die je even willen helpen. Maar dan op een heel bijzondere manier…

 

‘Ach jij, jij kunt niet samenwerken in de keuken’. Krijg ik zo af en toe te horen van m’n man. En hij heeft gelijk. Ik doe alles het liefste alleen als ik kook. En als dat niet kan, omdat er teveel hooi op de vork genomen is, heb ik graag een duidelijke rolverdeling. Wie gaat waarover en wie doet wat. In zo’n geval ben ik niet te beroerd om zelfs bij m’n eigen menu de touwtjes uit handen te geven. Zo gaat het al jaren goed samen met zus en een vriendin bij grote etentjes.

 

Ik vertel wat het idee is, zus besluit in welke volgorde dingen gedaan worden, maakt er samen met m’n vriendin mooie schalen van en ik geef aan, pak spullen die ze nodig hebben en ruim op. Werkt perfect. Alles verloopt op die manier geruisloos en gesmeerd. Als maar duidelijk is wie wat doet. Doen ze niet voor niets zo in de professionele restaurantkeukens natuurlijk. Ieder z’n eigen afdeling.

 

Enige moment dat ik bijna moet grommen, is als er andere behulpzame vriendinnen bedenken dat het eten van de vorige gang van tafel moet. Kijk, dat ze dan met stapels richting keuken aan komen zetten is nog tot daar aan toe, maar er zijn ook vrouwen die behulpzaam willen zijn en meteen het eten dat nog over is hoppa in de prullenbak schuiven. Dan kan ik wel gillen.

 

Hoezo? Is het meteen bedorven of zo? Mag ik de volgende dag en misschien de dagen erop niet hetzelfde eten? Of mag het niet in de diepvries voor een andere keer? Is eten je dan zo weinig waard? Ik begrijp daar dus echt helemaal niets van. Grrr…

 

En dan heb ik het er nog niet eens over dat ik het raar vind om eten in de gewone keuken-prullenbak te schuiven. Zouden ze dan thuis helemaal niet aan gescheiden afval doen?

 

 

Door: Franska