Even piepen over iets

Mag wel hè? Op m’n eigen Franska.nl. Als je belooft dat je me niet uitlacht.

 

Eerst even beloven dat je me niet uitlacht dus, hè? Wat er te piepen valt? Ik wilde even checken of ik misschien een autistisch trekje heb, omdat ik vaak elk woord letterlijk neem. Bij voorbaat m’n excuses voor eventuele domme opmerkingen over autisme, maar ik begreep ooit dat ‘elk woord letterlijk nemen’ bij autisme hoort. Ik hoorde namelijk van een moeder die tegen haar zoontje met autisme had gezegd dat ‘ie zo snel op de kast zat. Hij reageerde meteen een beetje boos met een ontkenning. Hij had nog nooit op de kast gezeten.

 

Wat ík dan zo letterlijk neem? Nou dit: komt er iemand naar me toe, omdat ‘ie iets van me wil. Even meekijken, ergens antwoord op, advies of wat dan ook. Zien ze dat ik net een boterham zit te eten of met een kop thee zit. Zeggen ze vaak: ‘Drink eerst even rustig je thee op.’ Wat ik dan hoor is helemaal niet de wellicht heel lief bedoelde boodschap.

 

Ik hoor namelijk dit:

 

Drink. Dat is een gebiedende wijs. Althans zo komt ‘ie bij mij binnen. ‘Ze’ vinden dus dat ik iets moet doen. Drinken. Komt nog bij dat ik mijn thee liever even een beetje lauwer laat worden. Staan ze daar vervolgens dus de hele tijd naast me te wachten tot ik dat glas leeg heb. Laat dan maar zitten.

 

Eerst. Dat is het aangeven van een prioriteit. Dus iemand vindt dat ik eerst dit of dat moet doen. Mag ik dat zelf bepalen?

 

Rustig. Dat combineert in mijn hoofd helemaal niet met gebiedende wijs en prioriteiten stellen. Naast me gaan staan wachten tot ik het leeg heb, voelt helemaal niet rustig.

 

Dit dus. Is dat een autistisch trekje? Of herken je het, heb je het misschien ook en ben ik nog een beetje normaal te noemen? Hahaha. Ik lach zelf maar even om m’n eigen grap. Al is dat niet netjes.

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs