Even over ruzie

Niet alleen omdat het bijna weekend of vakantie is hoor. Maar je zit dan natuurlijk wel veel meer op elkaars lip. Dus extra kans.

 

Gezellig met familie of een bevriend stel een vakantiehuisje huren. Dan kan het op een dag zomaar gebeuren: stel twee krijgt ruzie. De spanning is om te snijden. Mensen praten niet meer. Boos en helemaal klaar met elkaar. En jij zit erbij. Lekker, zo’n opgelaten sfeertje. Lijkt net een wedstrijd ‘wie het zwijgen ‘t langste volhoudt’.

 

Op een gegeven moment hoor je zo’n best irritant kuchje van ‘niks aan de hand’. Of zo’n neurietje van ‘wat hebben we het gezellig’. Jaja. Misschien bedoeld als signaal om te laten merken dat hij of zij er totaal geen last van heeft, dat het langs de kouwe kleren afglijdt? Of als teken dat het zwijgen wel weer leuk geweest is? En daar zit je dan, als derde partij. Irritant.

 

Natuurlijk is het een goed plan om geen ruzie te maken waar anderen bij zijn, maar ja, shit happens. Een tamelijk opgelaten gevoel krijg je ervan als buitenstaander. Je wilt uiteraard geen partij trekken en je moet je er ook niet mee bemoeien, dat weet je. Even ergens anders gaan zitten is dan de beste optie. Als er tenminste een ‘ergens anders’ beschikbaar is. Of misschien zelfs zeggen dat je even iets anders gaat doen. Boodschappen in een dorp verderop? Wegwezen. Even het wespennest ontvluchten.

 

Zijn er ook stellen die dat niet hebben? Dat boos zwijgen en langs elkaar heen leven? Die een andere methode hebben om een meningsverschil te verwerken? Keihard gillen en erop los meppen bedoel ik niet. Ik dacht aan iets beschaafders.

 

Ik heb wel eens geleerd dat de snelste manier om ruzie te krijgen is, om lekker tegen elkaar in te gaan. En de beste manier om ruzie te vermijden is, om je niet mee te laten slepen in die ruzie-groove van de ander. Maar begrip te tonen. En positief te blijven. Dus als iemand sjaggo uit de hoek komt en een kribbige toon aanslaat, gewoon een beetje meeleven en meebewegen. Niet spiegelen. Jaja, ze weten het altijd leuk te vertellen die coaches. En het lukt ook inderdaad, als je er op tijd aan denkt. Maar laat je dat nou in het heetst van de strijd snel vergeten.

 

 

Er schijnen mensen te zijn die nooit ruzie hebben, maar ik gok zomaar dat dat een minderheid is. Dus dat het af en toe gebeurt, is een ding dat vrijwel zeker is.

 

Weet jij het? Wat zou de allerbeste manier zijn om te ruziën? Zonder dat er therapie aan te pas hoeft te komen. Of heb je nog andere eerste-hulp-tips bij vakantieruzies?

 

 Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.