Welkom thuis, Margreet

Ben blij dat ze weer terug is. Zit best een beetje in m’n piepzak. Komt natuurlijk omdat ik een held op sokken ben.

 

Margreet was in India. Lekker op zomervakantie. Elke keer als ik vraag wat haar aanstaande vakantieplannen zijn, weet ik al van tevoren dat ze weer iets gaat ondernemen waardoor ik een paar weken angsten uitsta. Moet ik natuurlijk helemaal niet zeggen en zeg ik ook (hoop ik) nooit hardop tegen haar, maar mijn reactie, of alleen al m’n blik zegt waarschijnlijk genoeg.

 

Natuurlijk heel erg irritant voor haar dat ik angsten uitsta, want ik ben haar moeder of zus niet. Als ook nog eens andere mensen dan je directe familie zich op zo’n manier met je gaan bemoeien kan het flink vermoeiend worden. Toen ze vorig jaar naar een of ander land in Zuid-Amerika ging, waar net nog mensen ontvoerd waren, kon ik het niet laten om te zeggen: ‘En een keertje Italië of Frankrijk? Zou dat ook niet leuk zijn?’ Ik weet het antwoord niet meer, hoeft ook niet, want ik kan het wel verzinnen. Dat zijn natuurlijk dingen die ze gaat doen als ze hoogbejaard is. Of zelfs dan nog niet.

 

Met andere woorden: ik ben al m’n hele leven hoogbejaard, haha. Of een held op sokken. Maar jongens, India… Ik weet dat er hele volksstammen naartoe gaan, maar toch. Ooit iemand in India geweest zonder ziek te worden? Jij misschien? Knap! En dat is nog het minst enge van India. Denk ik. Ben er nooit geweest, dus kan er helemaal niet over meepraten.

 

Dat ik de hele tijd bang was dat er iets mis zou gaan, durf ik nu pas op te schrijven. Nu ze weer veilig terug is. Want – iek! – natuurlijk heb ik alles wat ze meemaakte en deelde gevolgd via alle mogelijke kanalen. Dat dat weekje in de zon aan zee in Kerala ineens een weekje rampgebied werd en dat ze ik weet niet wat moest uithalen om daar weg te komen was ook nog eens de niet zo leuke afsluiter van die vakantie. Toen had ik echt met haar te doen.

 

Ik bemoei me niet met de vakantieplannen voor volgend jaar, maar als het nodig zou zijn heb ik nog wel een paar leuke Europa-tips. Qua avontuur is Finland ook best leuk bijvoorbeeld. Beren, elanden, gekke wc-tjes. Oeps. Nou doe ik het toch. Sorry Margreet. Ik ben heel blij dat je er weer bent. Dat bedoelde ik eigenlijk alleen maar te zeggen. KUS!

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs

Franska