Er toch weer ingestonken

Terwijl je best weet dat je beter met een vriendin kan gaan shoppen dan met je man.

 

Het grote verschil tussen mannen en vrouwen is dat shoppen voor mannen een noodzakelijk kwaad is en voor vrouwen een eerste levensbehoefte. Tenzij we het hebben over acculaders en boormachines, dan is het precies andersom. Ja, ik generaliseer een slag in de rondte, maar we weten allemaal dat het waar is. Heel leuk en aardig, dat we de wereld tegenwoordig genderneutraal proberen in te richten – maakt mij niet uit naar welke wc ik moet of mag, liefst waar de kortste rij staat – maar als ’t over shoppen gaat, zijn we elkaars tegenpolen.

 

Heel af en toe trap ik er toch weer in, en neem ik mijn man mee naar een winkelstraat, bijvoorbeeld in een leuk buitenland waar het centrum mondainer en de mode spannender is dan thuis, en ik dus echt even ‘moet’ en er geen andere shoppartner voorhanden is.

 

“Heb je dat nodig?”, “Kan ik hier ergens zitten?”, “Ik moet toch nog even bellen” en “Anders wacht ik wel buiten”; na 3 à 4 winkels heb ik m’n winkelen-met-mannen-bingokaart meestal wel vol. Ik kan ’t met 1 of 2 winkels oprekken door een spijkerbroek, schoenen of overhemd voor hem uit te gaan zoeken (mits hij die nodig heeft, in zijn perceptie), maar gezellig samen een beetje shoppen om ’t shoppen, nee, dat zit er niet in.

 

“Wil je een eerlijk antwoord?” – ook zo’n mannending. Ja, ik wil een eerlijk antwoord, maar graag wel een beetje leuk verpakt. Helemaal als ik net voor hem m’n best heb gedaan met “ik kijk nog even voor een andere maat” en “misschien hebben ze ook een classic fit” als de slim fit niet dicht kan.

Samen door een rek struinen en over en weer suggesties aandragen? Forget it.

 

Ja, hij wil de tassen (vooral zwaar door zíjn nieuwe aanwinsten) wel dragen en ook af en toe z’n portemonnee trekken, maar hoe goedbedoeld en royaal ook, echt bijdragen aan de shopfeestvreugde doet dat niet. Gelukkig heb ik een zus, een broer (ja, dat is een man, maar hij is ‘zo’) en een paar fijne vriendinnen met wie ik enorm goed match, qua shoppen. Die zeggen dingen als “ik vind zwart/rood/… je altijd heel mooi staan, misschien hebben ze dat ook?” in plaats van “nee, dat vind ik niks”. Je reinste shoptherapie.

 

En mijn man heeft andere talenten.

 

Door Madeleen Driessen