Zet jezelf eens in het zonnetje

Ben jij zo’n type dat altijd maar bezig is? Zet jezelf dan eens in het zonnetje.

 

Heb jij het heel erg druk met het zorgen voor anderen en kom je eigenlijk nauwelijks aan jezelf toe? Neem dan nu eindelijk even goed de tijd voor jezelf. Want door af en toe een moment een stapje terug te doen, laad je jezelf op en krijg je weer nieuw energie. En die nieuwe energie zorgt er dan weer voor dat je er volop tegenaan kan.

 

Zoals je laatst hebt kunnen lezen, willen moeders meer tijd voor zichzelf. Nu las ik dat en dacht ik: ik heb daar wel een trucje voor. De moeder van mijn schoolvriendinnetje nam namelijk iedere dag een half uurtje voor zichzelf. Het was een nogal chique dame en dan trok ze zichzelf even terug, zoals ze dat dan noemde. Ze ging dan lekker met een kussentje in haar rug op haar bed in de slaapkamer zitten, hup de schoenen uit, lekker neuzen in een tijdschrift. Ze liet de boel gewoon de boel en mijn vriendinnetje wist dan ook dat ze haar mams dan echt niet moest storen. Ik vond dat altijd reuze interessant en vroeg me dan af waarom ze dat eigenlijk deed. Maar deze moeder was gewoon heel goed bezig.

 

Door tijd voor jezelf te nemen en jezelf even ‘uit’ te zetten, gun je je brein een oplaadmomentje zodat je daarna weer de hele wereld aankunt. Je wordt er ook creatiever van en het schijnt zelfs dat het dementie langer buiten de deur kan houden. Het hebben van een beetje stress is op zich niet schadelijk, we gedijen er zelfs op. Maar als de stress te lang duurt of erg hevig is, gaat ons lijf cortisol aanmaken: een hormoon dat vrijkomt bij zowel fysieke als psychologische stress. Maar door te veel cortisol gaat ons geheugen juist achteruit. Je wordt er zelfs een beetje neerslachtig van, ook niet fijn. Als je een tekort hebt aan energie, leveren je hersenen nogal in op gebruik en dat gaat dan weer ten koste van je concentratie. Door je brein even een mentale vakantie te geven, krijgt het kans om te herstellen en blijf je langer fit.

 

 

Dus ga een poosje lekker niksen, maak een heerlijk bad voor jezelf klaar of lak je nagels en ga met een boekje in een hoekje zitten. Theetje erbij, niks meer aan doen!

 

 

Door: Irene Smit