Te weinig tijd

En veel te veel te doen… Dat is wel weer duidelijk.

 

We hebben allemaal drukke levens. Ik merk aan mezelf ook dat ik eigenlijk vind dat ik te weinig tijd heb voor mezelf om even een avondje lekker niks te doen. Want met een fulltime baan, sporten, sociaal leven, een vriend en familieleden die in het buitenland wonen, en met mijn ‘ik wil altijd wat nieuws doen’-mentaliteit, blijft er weinig tijd over.

 

Nu ben ik me er natuurlijk van bewust dat dit allemaal een stuk erger wordt als ik over een aantal jaar (nog heel veel) misschien wel kinderen krijg. En ik weet ook écht wel dat als dat moment daar is, ik veel dingen wat lager op mijn prioriteitenlijstje moet zetten. Toch schrok ik een beetje van de resultaten van een onderzoek onder Nederlandse moeders.

 

Zo blijkt uit het onderzoek van Kek Mama onder 1250 moeders van kinderen tussen de 0-12 jaar oud dat één op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd voor zichzelf hebben. En dat is niet gek. Want gemiddeld hebben ze daar maar tien uur per week voor. Idealiter zouden ze hier zeker vier uur bij willen hebben. Dit om gewoon hard te kunnen meezingen met muziek, lekker te kunnen overwerken, ongestoord door te slapen, of om gewoon even he-le-maal niets te doen. Best te begrijpen, toch?

 

Nu is dit niet alles. Bijna 70% van de ondervraagden geeft ook aan dat ze wat meer tijd met hun partner zouden willen doorbrengen. Maar tegelijkertijd voelen moeders zich schuldig en willen ze meer tijd doorbrengen met hun kinderen. Wel 79% om precies te zijn.

 

 

Tja, beetje gekke resultaten. Het lijkt wel alsof we alles willen. Meer tijd voor onszelf, maar ook meer tijd met kinderen en partner. Alleen hebben we écht maar 168 uur in een week. Dus moeten er keuzes gemaakt worden. En ach, als je gezond bent, met lieve partner en kind, dan heb je eigenlijk ook niet heel veel om te klagen, toch?

 

Hier nog wat meer resultaten uit het onderzoek:

  • 42% geeft haar leven een 8
  • 70% mist het kinderloze leven weleens
  • 60% vindt opvoeden lastiger dan gedacht
  • 14% vindt de seks beter, 45% vindt de seks minder goed

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam