Wat je ziet, ben je zelf

Volgens mijn vriendin M. kun je aan iemands koelkast zien wat voor type je bent. Kijk, dat vind ik nou weer geestig.

 

In de mijne staat vooral melk en kaas in enorme hoeveelheden. Voor mijn pubers niet aan te slepen, dus dat koop ik altijd groot in. En een heleboel potjes met lekkere smeerseltjes en kruidenpasta’s. Want jawel, hier woont dus een hobbykok.

 

De binnenkant van iemands koelkast is voor veel mensen fascinerend. Een beetje voyeuristisch zijn we wel. Wie is die persoon, wat doet ie en waar houdt ie van, dat willen we graag weten. Er is zelfs een boek over geschreven: Inside Chefs’ Fridges, Europe. De schrijver laat de inhoud van de koelkast van de beste chefs van de wereld zien. Zo leer je bijvoorbeeld de beroemde Yotam Ottolenghi kennen aan de hand van wat hij aan ingrediënten in de koelkast heeft staan en waarmee hij ook thuis de sterren van de hemel kookt. Erg leuk om te lezen!

 

Het gaat dus zelfs zo ver dat mensen die jou niet kennen bijvoorbeeld kunnen raden hoe oud je bent en wat voor werk je doet. En dat allemaal door een kijkje in je koelkast. Ben je een keurige tante met onberispelijk gelakte nagels? Dan heeft je koelkast het waarschijnlijk net zo op een rijtje en zitten de restjes van gisteren pico bello in diverse plastic bakjes met bijpassende dekseltjes. Of ben je juist een enorme sloddervos, die altijd haar fietssleutel kwijt is? Dan staan er misschien wel drie aangebroken pakken yoghurt en een doos halvarine die riant over de datum is in jouw koelkast.

 

Wat je gelukkig niet in mijn koelkast ziet liggen, stiekem onderin de groentela, is dat stuk heerlijke melkchocolade met studentenhaver. Verstopt uiteraard, want dat houd ik lekker voor mezelf zodat mijn pubers er niet mee vandoor gaan. En wat zegt dat over mij? Ha, wat een rotmoeder ben ik.

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.