Janny in Parijs

Beloof me dat als je naar Parijs gaat, je nooit naar zo’n goedkope toeristentent gaat.

 

Parijs. Ik hou van die stad en móet er af en toe gewoon naar toe om een dosis Franse stijl op te snuiven. En zo lang reizen is het niet. Met de Thalys ben je er in drie uur en een kwartier vanuit Amsterdam. 10 x per dag gaat ‘ie, daar kunnen auto en vliegtuig niet tegenop.

 

Het weer was afgelopen week stralend en de terrassen en restaurants puilden uit. Rijen voor de patisserieën ook. Soms denk ik weleens dat Parisiennes hetzelfde met taartjes hebben als met schoenen: ze moeten mooi en frivool zijn. Een beetje sexy ook. Vooral geen dertien in een dozijn. Verfijnd, uitdagend en ook een tikje klassiek. Kleurrijk en passend bij de stemming en het moment van de dag.

 

Zelfs in de restaurants bij musea hebben ze heerlijke taartjes en kun je geweldig lunchen. Cultuur en lekker horen gewoon samen in Parijs. En nee, Parijs is niet goedkoop om uit eten te gaan. Maar beloof me dat als je naar Parijs gaat, je nooit naar zo’n goedkope toeristentent gaat. Er zijn namelijk ook geweldige Libanese, Koreaanse, Japanse en Vietnamese restaurants waar je uitstekend kunt eten voor betaalbare prijzen. En als je aan de snelle hap wilt, neem dan alsjeblieft een degelijke Franse ‘burgeurre’ in plaats van een snelle Amerikaanse burger. En wil je een Franse klassieker voor budgetprijzen, ga dan naar Bouillon Chartier op de Rue du Faubourg Montmarte. De meeste voorgerechten onder de 5 euro, hoofdgerechten tussen € 8,50 en € 13,50 en er is een wisselend menu voor minder dan 20 euro

 

 

 

 

Er is genoeg klassieke en moderne kunst te ontdekken in de stad, maar Parijs herbergt ook de grootste vlooienmarkt ter wereld: Le Marché aux Puces de Saint-Ouen. Eigenlijk niet één markt maar wel vijftien verschillende, allemaal gelokaliseerd links en rechts van de Rue des Rosiers. Sommige zijn gespecialiseerd in spullen uit de jaren ‘50 of ‘60, andere weer in art nouveau of in antiek. Op drukke dagen lopen over de hele markt soms wel 100.000 mensen. Echte koopjes zijn zeldzaam – de handelaren kennen hun bijzondere positie – maar ik vergaap me graag aan al het fraais in de overdekte Marché Dauphine. Boeken, kaarten,  sieraden, schilderijen, objecten; uren kan ik er slenteren. In de buurten eromheen zijn de goedkopere markten en daar is nog weleens goed te scoren. Zelf heb ik ooit mijn slag geslagen met een enorme leren Hermes reistas (60x40x30). Oké, geen echte, maar ik gebruik hem al jaren en hij wordt eigenlijk alleen maar mooier.

 

 

Ik kom altijd vol energie terug. Trouwens, dat vergeet ik nog: natuurlijk ging ik niet naar huis zonder een vergelijkend warenonderzoek. De Macarons van Laduree of van Pierre Hermée, welke zijn het lekkerst…. Uhhh, daar ben ik dus niet uitgekomen. Moet ik over een poosje toch weer terug. Om het zeker te weten hè…

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

Beeld Janny van der Heijden