De week van Janny

Ik ga op vakantie en neem mee…

 

 

Eén van de belangrijkste redenen, naast veiligheid, waarom ik geen kleine auto rij, is omdat ik als een heuse hamster altijd van alles meesleep. Zelfs een leukerdje met open dak is niks voor mij. Ik kan me nog de keer herinneren dat ik met mijn beide jongens door Amerika reisde en de auto die ik besteld had bij het verhuurbedrijf nog niet aanwezig was. ‘Maar geen nood,’ riepen ze blij, ‘u krijgt een upgrade naar een fijne grote cabrio.’ Kids blij en wij naar de parkeergarage waar hij stond.. en wat denk je…… te klein voor alle bagage en de beide jongens erbij. Pff, de koffers staken er aan alle kanten uit. Ik rij dus graag ruim. (Sorry hoor, maar ik rij gelukkig wel schoon.)

En ja, dan nu naar Frankrijk, waar ik een huis gehuurd heb voor de hele familie, mijn beide kleindochtertjes incluis. Je begrijpt het al, I never travel light. Ik word altijd uitgelachen omdat ik veel te veel mee heb (in de ogen van anderen dan, hè). Niet dat ik me daar iets van aantrek. Als ik met het vliegtuig ga neem ik ook standaard een grotere koffer mee dan voor de heenreis nodig is, omdat ik uit ervaring weet dat ik onderweg altijd dingen tegenkom en ik anders ruimte tekort kom om ze mee te kunnen nemen.
En met de auto sleep ik nog veel meer mee.

 

Dus als je je soms schaamt voor alles wat je meeneemt, dan zal je dat na het lezen van deze column niet meer doen. Allereerst gaat er voor mij natuurlijk een grote koffer (of twee) met kleren, schoenen en alles wat een mens op reis draagt mee. Dan de reisbench van teckel Nhaan. Ze slaapt daar in en beschouwt het ook als haar veilige holletje in de auto. Tegen de warmte heb ik een koel-mat voor haar. De kleur is afschuwelijk, maar ze vindt hem heerlijk op warme dagen.

 

Maar dan komt het… Ik heb al eerder verteld dat ik koffieverslaafd ben, dus de Clooney koffiemachine inclusief honderdvijftig cups gaat ook mee. Ik weet het, gekkenwerk, maar ik doe het toch. En ja, een blender gaat mee want die is waarschijnlijk ook niet aanwezig op mijn vakantiebestemming. En vorig jaar merkte ik dat de afwezigheid van een goede grill heel irritant is, dus mijn professionele contactgrill moet beslist de auto in en daarnaast smokkel ik één goed groot en één zogenaamd office-mes mee. Mijn kinderen vinden dat overdreven, maar ik ben gewoon een veel leuker mens op vakantie als ik me niet hoef te ergeren aan slechte messen. Nu twijfel ik nog over de mixer, maar kleine deegrollertjes en een blik met prinsessen-uitsteekvormpjes gaan in elk geval mee, want misschien is er wel een regenmoment waarop we koekjes willen bakken. Verder stouw ik voorlees-, kleur- en knutselboekjes, mijn laptop en I-pad, opladers, een camera, een poppenwagen en super-soakers achterin. En boeken, zonnebrillen en hoeden, die moeten ergens bovenop.

 

 

En dan een reuzenpicknickmand met lekkers voor onderweg. Voor de eerste reisdag zijn er flesjes water, fruit, bagels met gerookte zalm en andere gezonde en minder gezonde snacks. Koffie, daar stoppen we voor tussentijds, en ‘s avonds eten we in een heerlijk hotel met grote tuin en parasols. Maar waar ik nu eerlijk gezegd het meest naar uitkijk zijn twee Patisserie Holtkamp-cadeautjes voor tijdens de lange rit. En die beginnen met de m van mmmmmmmmm: macarons en Madeleines.

 

Ik heb er zo’n zin in!

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters