De week van Janny

En hoe zij buiten eten gaat zoeken…

 

Al heel erg jong ging ik in de zomer met mijn ouders mee in het bos cantharellen zoeken. Met een klein rieten mandje (komt daar mijn tik voor rieten mandjes vandaan?). Herinneringen aan heerlijk lome warme middagen in het bos; de zon gefilterd door het groene bladerdek en een trots gevoel bij elk gevonden exemplaar. De cantharel is een echte zomerpaddenstoel en ik ben er nog steeds dol op, maar inmiddels wordt het zelf paddenstoelen zoeken niet echt meer gestimuleerd en op sommige plekken zelfs verboden. Mijn moeder hield sowieso van álle paddenstoelen zoeken in welk seizoen dan ook en ze herkende ze ook. Toch moet je voorzichtig zijn. In Italië kun je gevonden paddenstoelen laten controleren op de markt bij een inspecteur. Hier moet je het veelal met eigen kennis doen. Daarover gesproken: Mam kwam ooit aanzetten met inktzwammen. ‘Lekker,’ zei ze, ‘kijk, jonge kale inktzwammen, ik kwam ze onderweg tegen.’ Ik zou die avond gasten krijgen dus ik dacht direct: hmmm… met warme toast, gehakt sjalotje, even stoven en afblussen met cognac. Maar iets maakte dat ik de paddenstoelen toch op ging zoeken. Gelukkig maar, want wat denk je…?  Inktzwammen mogen in geen geval samengaan met alcohol. Zelfs een bonbon met alcohol zorgt al voor ellende. Het geeft namelijk hetzelfde effect als het geneesmiddel antabus dat aan mensen met alcoholproblemen wordt gegeven om de drank te laten staan! Je begrijpt: ik heb ze die dag niet gegeten en blijf er sindsdien ver van.

 

Er is meer in de natuur te vinden. Sterker nog: het zelf zoeken en ontdekken wordt gelukkig steeds populairder. Toen ik een jaar of acht geleden in de krant een pesto van jong zevenblad beschreef, dacht een groot deel van de lezers dat het een verlate één-aprilgrap was. Die tijd is inmiddels wel voorbij. En er zijn gelukkig een paar kundige mensen die ook cursussen geven en boeken schrijven over zelf eten vinden in de natuur. Edwin Florès geeft in de omgeving van Arnhem en Nijmegen allerlei workshops over paddenstoelen zoeken en wildplukken (zie de website voor data), in het najaar trouwens ook in Italië bij Adje Middelbeek van Podere del Buongustaio. Een aanrader om eens met deze (mooie) bevlogen man mee te lopen.

 

Elsje Bruijnesteijn, ook wel Miss Wildpluk of Miss Wildfood, is niet minder bevlogen als het gaat om wildplukken en lokaal eten. Ze schreef  de succesvolle boeken Liever lokaal en De Wilde Kalender en geeft elke laatste zondag van de maand rond het prachtige kasteel Groeneveld in Baarn wildplukwandelingen. Sinds kort is daar iets bijgekomen: vier keer per jaar geeft ze in de moestuinen van buitenplaats en voormalig klooster De Heyligenberg een workshop waarin ze je leert allerlei lekkers te maken met wat er zoal te vinden is. En geloof me, dat is een lust voor de smaakpapillen én het oog!

 

Edwin Florès 

Elsje Bruijnestein

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters