Holland-België

 

Zeker en vast dat ze niet gaan winnen…

 

Ik zal het maar verklappen, ik ben een NederBelg. Opgegroeid met een been in België en de rest in Nederland op het randje van de grens. Dat was eigenlijk best een beetje bijzonder. Wij hadden een Nederlands huis met een Belgische achtertuin. Je voelde er niks van en toch was het anders. De grens tussen Nederland en België liep dwars over het biljart van de kroeg. Er was een Belgische en een Hollandse school, bakker, kerk, huisarts en, je raadt het al, een Belgische en een Hollandse brandweer. Afhankelijk van de locatie van de brand, rukte of de ene of de andere uit. Maar wat ik me nog het meest herinner is dat een Belg toch echt geen Hollander is en andersom.

 

Dat is onze leuke buren van Pilotstudio ook opgevallen en zij maken er een hilarische comedyquiz over. ‘Holland-België’ is wekelijks op de zondagavond te zien om 20.00 uur op RTL4. 

 

In deze komische spelshow, gepresenteerd door Art Rooijakkers en de Vlaamse acteur/ presentator Jonas van Geel, komen alle vooroordelen en verschillen die we over elkaar hebben aan de orde. Wie kan er wat beter, waarin zijn we hetzelfde en wat zijn de vooroordelen die we over elkaar hebben? De twee teams van bekende Nederlanders en bekende Belgen strijden onder leiding van de captains Ruben Nicolai en Niels Destadsbader tegen elkaar en de winnaar mag zich de koning van de Lage Landen noemen.

 

Nou vind ik Belgen echt superleuke mensen maar de verschillen tussen Belgen en Nederlanders zijn echt gigantisch. Een Nederlander heeft vaak een nogal grote mond, terwijl een Belg niet zo snel het achterste van zijn tong laat zien. Maar een Belg lacht ons stiekem een beetje uit als wij, naast onze middagboterhammetje met kaas, ook nog een glaasje melk willen. De Belg gaat liever buiten de deur lunchen, met een glaasje wijn. Gelijk heeft ie. Eens kijken of ik ze hier op de redactie ook zo gek krijg.

 

Amai zeg, kijken dus!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit