Over vrouwen en trouwen

 

Vooral voor jonge vrouwen blijft het huwelijk een prikkel. In de eerste plaats om ‘de relatie en de liefde te bevestigen’.    

 

De dagen dat we zo jong mogelijk een man aan de haak moesten slaan om het huis uit te kunnen en onder de pannen te zijn, zijn wel voorbij. Strikt genomen hebben we niet eens meer een man nodig. Heden ten dage kunnen wij vrouwen heel goed onze eigen broek ophouden en zelfs een kinderwens kan worden vervuld zonder dat daar een vaste partner voor nodig is. Het huwelijk is dan ook niet meer zo in zwang als vroeger. Onder twintigers en dertigers wordt er zelfs beduidend minder getrouwd dan voorheen. Al blijven er nog genoeg over die wél graag willen.

 

Vooral voor jonge vrouwen blijft het huwelijk trekken – zeker wanneer ze boven de 25 zijn. In de eerste plaats om ‘de relatie en de liefde te bevestigen’. Maar ook het idee om iemands vrouw te zijn, romantiek en traditie hebben nog genoeg betekenis, terwijl kinderen – die er in de toekomst zonder meer moeten komen – ook genoeg reden voor het jawoord zijn. Vinden vooral vrouwen. Want voor veel jonge mannen hoeft het allemaal niet heel nodig. Die hobbelen vaak maar naar het altaar om hun meisje te plezieren of van het gezeur af te zijn.

 

Is hij eenmaal op zijn knieën gegaan, dan is het hek ook van de dam en wordt er nogal eens flink uitgepakt. In je oude spijkerbroek achter op zijn fiets naar het stadhuis was vroeger misschien hip maar dat is het echt al lang niet meer. Weddingplanners doen in deze tijd dan ook goeie zaken want tweeverdieners zijn hartstikke goed in delegeren. Een beetje weddingplanner begint minimaal één en vaak ook al twee jaar voor de mooiste dag druk te organiseren. Budgetten beginnen bij zo’n 25.000 euro en kunnen oplopen tot 300.000 euro in welk geval de ouders meestal diepe zakken hebben en als hoofdsponsor fungeren. Hoe rijker hoe gekker blijkt. Toscane en Ibiza zijn de hardlopers onder de buitenlandse locaties en qua onderkomen is niets te gek. Van kasteel tot boomhut en van kerk tot strand: alles kan.

 

 

In een interview met een gevierd weddingplanner voor gefortuneerde Belgen lees ik dat het ook tijdens de voorbereidingen nogal eens de bruidjes zijn die kar trekken en met ideeën komen. Heel vrouwelijk lijkt mij. Want in de kar trekken zijn we sowieso erg goed. Daar hoeven we echt niet eerst voor te trouwen, toch?

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.