Eindelijk een kruidentuintje!

Verse tuinkruiden die je zo voor het plukken hebt. Zodat je onder het koken even naar buiten kunt piepen voor een plukje, struikje of handje vol geurigs.

 

 

 

Ik heb er heel wat mee geëxperimenteerd en al doende meer kruiden om zeep geholpen dan ik op had kunnen eten. In de volle grond is geen optie, want die heb ik niet waar ik woon. Op het balkon op het zuiden lukte niet want was in de zomer te heet. Balkon op het noorden evenmin omdat de boel daar bij gebrek aan (zon)licht verpieterde. Potjes in de vensterbank ging ook maar matig omdat ze blijkbaar niet van natte voetjes houden en ik niet consequent genoeg ben met water geven. Verticaal tuinieren dan? Het was allemaal één grote sof.

 

Maar nu heb ik heb! Een hoekje van mijn terras is een kruidentuintje geworden waar ik tranen van in mijn ogen krijg. De oplossing heet ‘kruidenpot met hydrosysteem’ (in mijn geval van het merk Mepal): de kruiden drinken via een katoenen koord dat met een pin in de aarde wordt geprikt uit een waterreservoir dat een paar keer per week wordt bijgevuld. Ze nemen precies wat ze nodig hebben. De tijm doet het van nature bijvoorbeeld super zuinigjes aan, terwijl de basilicum niet drinkt maar zuipt. Ompotten hoeft overigens niet. Is een potje op dan koop je een nieuwe of een andere kruidensoort. Geluk zit in een klein hoekje deze zomer.

 

 

 

Door Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en heeft twee kookboeken op haar naam staan. Sinds 2004 is ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Zonder schrijven kan ze niet. Franska zag wel iets in haar columns. Die gaan over haar leven, over vriendschappen, over liefde en over haar huwelijk dat gepland staat voor komende zomer. Brigitte heeft een stiefdochter, stiefzoon en dochter uit haar eerste huwelijk. Met haar verloofde heeft ze Jip: een plaatje van een Australian Sheppard.