Met Brigitte op huwelijksreis

Voor als je zelf nooit bent geweest. Of wel, maar het je plezant lijkt om eens te kijken hoe een ander zo’n huwelijksreis aanpakt. Brigitte is met haar kersverse man op honeymoon en Franska.nl is een klein beetje mee. Lees mee in haar dagboek.

 

Dag 7

Als ik onze kamer uitkom loop ik, nogal letterlijk, de chef tegen het lijf.

 

‘Morning madame.’

 

Het is mijn man die het ziet, want hij draagt een multifocale bril terwijl ik mijn leesbril niet op heb, waardoor ik in ieder geval überhaupt niet kan zien wat er op zijn badge staat. Het is ook mijn man die zonder na te denken vraagt of De Chef met mij op de foto wil. Wat kan De Chef zeggen? Dus blijft hij staan om te poseren in die lange gang. En zo komt het gesprek op gang. En omdat het zo ook altijd z’n voordelen heeft om te kunnen zeggen dat je voor Franska.nl schrijft, gaan er dan zomaar opeens deuren open die voor anderen gesloten blijven.

 

Die keukens, beneden in wat bijna de buik van de ms Koningsdam is, die bedoel ik. Vooruit. We mogen ze best even zien. Lang verhaal kort? In dit heiligdom worden per dag zo’n 12.000 maaltijden bereid en daarvoor zijn 141 koks en koksmaatjes zo’n beetje de klok rond in touw. Ga d’r maar aan staan! Dit is hogeschool logistiek, vakmanschap en leiderschap.

 

Het resultaat van al deze noeste arbeid hebben we inmiddels al genoeg kunnen beoordelen. Weer lang verhaal kort? Gisteren was in één van de specialiteitenrestaurants zwaardvis vis van de dag. Niet het allermakkelijkste visje weten wij, want nogal snel aan de droge kant. We waren benieuwd en werden vervolgens blij verrast, want ons zwaardvisje was sappig zat en werd begeleid door een pasta alle puttanesca die precies genoeg van alles had. Wij waren er blij mee. De chef met onze complimenten.

 

Nog even over voedselverspilling willen we het hebben. Kan dat? Het was ons al opgevallen dat het geen zelfbediening is bij al die kilometerslange buffetten overal. En dienbladen zijn ook in geen velden of wegen te bekennen. Ogen zijn in die gevallen namelijk steevast groter dan de maag, vandaar geen zelfbediening en dat schijnt heel wat verspilling te voorkomen.

 

Of we nog van boord gaan om Corfu te verkennen nu we daar toch zijn, vraag De Chef – die het ook erg druk heeft dus vast en zeker weer aan zijn werk wil. Want Corfu is echt heel erg de moeite waard, zegt hij en daarin heeft hij gelijk.

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.