Je hoeft heus niet van oesters te houden

Want dit is hoe dan ook een feestje

 

Nee, je hoeft niet van oesters te houden om dit leuk te vinden. En ik kan het weten. Het is namelijk sowieso een feestje om een dag op het Wad rond te lummelen. Of in Zeeland bij de Oosterschelde rond te scharrelen.

 

Mijn eerste oesterexpeditie beleefde ik een paar jaar geleden op het Wad. Bij Lauwersoog namen we een boot die speciaal voor dit doel uitvoer. Of we vooral niet in onze beste kleren wilden komen en voor goede kaplaarzen konden zorgen want het slik kun je van zijn levensdagen niet meer van je schoenen poetsen – de prut van het rubber schrobben is overigens ook al geen sinecure, maar dat terzijde. Na een half uurtje gingen we voor anker en klommen we achter de schipper aan van boord. Zouden we hier nu echt zo maar oesters gaan vinden die we met bakken tegelijk konden plukken? Jawel hoor. Tussen de stenen, de prut en het zeewier lagen ze met tientallen tegelijk en die hoeveelheden maken hebberig. Tien kilo per persoon mag wel, maar moet natuurlijk niet en ze rapen om thuis te weg te gooien is ook weer niet de bedoeling.

 

Hoewel super leuk, is het niet per se nodig om met een boot uit te varen. Want ook in de haven van Lauwersoog, waar de boot van het vasteland naar Schiermonnikoog vertrekt, vind je oesters (mosselen en kokkeltjes kun je hier dus ook vinden!). En als je richting het water loopt worden het er alleen maar meer.

 

Ook in de Zeeuwse wateren kunnen op veel plekken oesters worden geraapt. Je vindt de meeste mosselen, oesters en kreukels op en tussen de stenen in de getijdenzone en in de getijdenpoeltjes op de kleine strandjes langs de dijk. Check een paar dagen voordat je gaat hoe laat het water laag staat. Alleen twee uur voor en twee uur na laag water kun je rapen, want bij hoog water zijn de schelpdieren onder water en niet meer te vinden. Op internet zijn verschillende websites te vinden die je alle mogelijke informatie geven over oesters rapen of plukken op het Wad of in Zeeland!

 

By the way: de oesters die op het Wad worden gevonden zijn van oorsprong Japans. Tientallen jaren geleden werden ze daar geïntroduceerd om de populatie op peil te houden. Mocht je denken dat je nog nooit Japanse oesters proefde: de bekende Zeeuwse creuse is stiekem dezelfde soort, alleen leeft hij in de Zeeuwse wateren in plaats van in het noorden en heeft hij om die reden een andere naam.

 

 

Kies je voor het Wad? Dan is dit een gouden B&B-tip!

 

Mocht je overigens voor het Wad kiezen en een nachtje willen blijven, dan heb ik nog een gouden B&B-tip. Vlakbij Lauwersoog staat namelijk, omringd door windsingels en oude bomen, midden in het weidse Groninger landschap, de boerderij van Jacobien Lauwers. Met op de eerste verdieping twee uiterst verzorgde gastenkamers. Vanuit de kamers kan het reilen en zeilen van haar akkerbouwbedrijf (ze verbouwt aardappelen, suikerbieten, granen en uien) op de voet worden gevolgd. En dan hebben we het over Jacobiens ontbijt nog niet eens gehad, want daar kom je geheid voor terug.

 

B&B Nieuw-Midhuizen. Vanaf € 90,- met z’n tweeën, inclusief Jacobiens geweldige ontbijt.

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.