Eeuwenoude wijn

Deze fles wijn? Dat wordt dan 107.700 euro. Verkocht!

 

Een fles Vin Jaune, een bekende wijnsoort uit de Franse Jura, uit het jaar 1774, is op een veiling voor 107.700 euro verkocht. Dit weekend zijn er ook twee flessen uit hetzelfde jaar voor respectievelijk 76.250 en 73.200 euro geveild in het oosten van Frankrijk. Ik kan me niet voorstellen dat je zoveel zou uitgeven aan een heel oude fles met daarin ook nog eens heel oude wijn… Nee, dankjewel. Doe mij maar die van de Appie. Prima te drinken en gewoon voor €3,99.

 

“Ik had niet verwacht dat de flessen voor zoveel geld zouden worden verkocht. Het vorige record, uit 2011, bedroeg 57.000 euro”, verklaarde Brigitte Fénaux, veilingmeester van Jura Enchères.

 

De wijnflessen zijn waarschijnlijk de oudste die nog in omloop zijn. De flessen, met een inhoud van 87 centiliter, werden meer dan tweehonderd jaar lang bewaard in een kelder in Arbois, gelijk ook de belangrijkste wijnstad in de Jura. 

 

Of de wijn uit het jaar 1774 nog te drinken is? Waarschijnlijk wel. Een groep experts hebben in het jaar 1994 ook een fles uit 1774 gedronken. Die scoorde toen zelfs een 9,4. Dat is niet verkeerd. “Ik denk dat deze fles te drinken is, gezien het type wijn. Hij oxideert namelijk voor botteling – de oxidatieve smaak is zijn eigenschap – en oxidatie is nu juist het gevaar dat ‘gewone’ wijnen bedreigt in de tijd”, laat wijnexpert Onno Kleyn weten.

Nou, vanavond dan toch maar even kijken of ik ook zo’n oude wijnfles in de kelder tegenkom ;-)

 

Door Danique ten Boer

beeld : REUTERS