Nerveus door de zon

Anita: Een vriendin vond mij mooi bruin. Toen ik vertelde dat het een self-tan was, was ze stomverbaasd. Ze dacht dat je daar een oranje kleur van kreeg. Laten we deze mythe dus snel de wereld uit helpen.

 

 

Ik word een beetje nerveus van dat mooie weer. Ik wil mooi bruin zijn, maar niet eindeloos in de zon liggen. En daarbij: de zon is slecht voor je huid.

 

Mijn moeder lag altijd in de zon, op een ligbed in de achtertuin. Ik heb dezelfde tic, zodra de zon schijnt wil ik in de zon. Natuurlijk heb ik daar lang niet altijd de tijd voor en is zonnebaden ook nog eens hartstikke slecht voor je huid! Maar om met mijn blauw-witte huid een kort rokje aan te trekken voelt ook niet helemaal oké. Gelukkig zijn er op dit moment zulke goede zelfbruiners dat je het verschil tussen een zongebruinde huid en een huid met zelfbruiner niet eens meer kunt zien. Voordeel van een zelfbruiner is bovendien dat het sneller gaat en dat je, als je goed smeert, ook mooi rondom bruin bent. Vandaar dat ik al jaren een bodylotion met self-tan gebruik.

 

Wat zit erin?

In zelfbruiner zit het ingrediënt DHA, dit reageert met het eiwit in de bovenste huidlaag, zo ontstaat de bruinige kleur. Het heeft alleen effect op de bovenste huidcellen en aangezien de huid zichzelf steeds vernieuwt, verdwijnt de bruinige teint na een paar dagen tot een week. Afhankelijk van de hoeveelheid DHA en van de andere ingrediënten in het product wordt de uiteindelijke kleuring bepaald.

 

Bescherming

Als je een zelfbruiner gebruikt krijg je een mooie bruine teint, niet meer en niet minder. Zelfbruiner beschermt dus niet tegen de zon en je huid bouwt geen melanine op.

 

Voorbereiding

Voordat je begint met zelfbruiner is het slim om je lijf te scrubben en te ontharen. Hoe gladder de huid, des te mooier de zelfbruiner zal hechten

Gebruiken

Het beste kun je de zelfbruiner op doen als je uit de douche komt. Droog jezelf goed af en breng de zelfbruiner op met ronddraaiende bewegingen vanaf de voeten naar boven. Je kunt ‘m opbrengen met speciale self-tan-handschoenen of gewoon met je blote handen. Wees royaal met smeren zodat je geen stukken lichaam overslaat. Was na afloop altijd je handen. Vergeet niet je voeten en de bovenkant van je handen. Laat je huid tien minuten drogen zodat de zelfbruiner niet afgeeft op je kleding, en wacht een paar uur voordat je weer in contact met water komt.

 

Welke soorten?

Je hebt zoveel soorten zelfbruiner dat het toch een kwestie van uitproberen is. Persoonlijk vind ik bodylotion met self-tan het fijnste. Ik gebruik dat het hele jaar door. In de zomer smeer ik wat vaker zodat de kleur net iets intenser wordt. Voor mijn gezicht gebruik ik ‘tanning drops’: kleurdruppels die ik vermeng met mijn eigen dagcrème. Belangrijk is dat je een product neemt dat je prettig vindt in gebruik, of het nu olie, schuim of druppels zijn. Sommige zelfbruiners kleuren langzaam en het effect zie je pas na een paar uur. Je hebt ook zelfbruiners die direct een bruine kleur geven.

 

De kleur

Bij het kiezen van de juiste kleur is het belangrijk dat je een kleur kiest die bij je huid past. Pas op met kleuren die niet natuurlijk bij je staan. Als je begint kies dan altijd voor een light tot medium tan. Je huid kleurt dan een beetje donkerder. Wil je meer teint, dan smeer je wat vaker.

 

Verschillende soorten zelfbruiners zijn:

 

 

1 Natuurlijk zelfbruinende olie voor gezicht en lichaam voor een mooi resultaat Tan Organic Self Tan Oil € 36,95

 

 

2 Geeft direct een intense zonnige glow Lancaster Self Tan Beauty Intense € 27

 

 

3 Lichtgewicht zelfbruinend schuim verrijkt met aloë vera Bondi Sands self tanning foam € 19,95

 

 

 

4 Walnootdop gecombineerd met DHA ‘rapid’ zorgt ervoor dat je met een paar druppels binnen een uur een mooie bruine gloed hebt Collistar Magic Drops Self Tan Concentrate € 24,64

 

 

 

5 Aanbrengen voor het slapen gaan op een gereinigd gezicht, hals en decolleté Kruidvat overnight tan mask € 3,99

 

 

 

6 Bodylotion voor een natuurlijk gebruind effect Nivea Bronze effect € 9,99

 

 

 

 

Door Anita Willemars

 

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.