La Sarzuola

Ik zeg altijd tegen mijn gasten dat ik bij de aankoop van mijn huis drie cadeautjes  heb gekregen

 

Een prachtige kudde Chianina koeien, die regelmatig even naar je gluren als je aan het zwembad ligt. Castello di Montegiove, een kasteel uit 1200 wat trots de wacht houdt en mijn dorp kan verdedigen in geval van nood. En dan ligt er ook nog op maar 2 kilometer van mijn huis La Scarzuola, een plek die in 1212 ontdekt werd door Franciscus van Assisi, die hier een laurier- en rozenstruik plantte en er een waterbron sloeg. Het is genoemd naar een moerasplant, de Scarza, die de hij gebruikte om voor zichzelf een hut te bouwen.  

 

 

Franciscus was de zoon van Petrus van Bernardone, een welgestelde lakenkoopman uit Assisi. Wat maar heel weinig mensen weten is dat Franciscus in zijn jeugdjaren als een wildebras heeft geleefd. Hij zwierf met zijn kameraden door de stad en gaf veel geld uit aan feestmalen en kleding. Hij bekeerde zich in 1205 en een paar jaar later begon hij aan een heel andere, sobere zwerftocht door Umbrië. Zo komt hij in 1212 bij Montegiove aan en ontdekt hij daar een heilige plek. Hij bouwt er een hut van scarza, een grassoort die er groeit, en La Scarzuola is een feit. In 1282 laat de Graaf van Montegiove, Nerio di Bulgaruccio, op de plek van de hut een kerk en een klooster bouwen. De Frati Minori (Minrebroeders) nemen hier hun intrek en wonen er tot het einde van de achttiende eeuw. Dan nemen de voorvaderen van mijn huidige buurman Markies Lorenzo Misciattelli Mocenigo Soranzo het over.

 

 

In 1956 komt architect Tomasso Buzzi een kopje thee drinken bij de opa van Lorenzo en vertelt dat hij zo’n bijzondere plek in Portugal heeft gevonden om daar, naar eigen zeggen, ‘Citta Buzziana’ te bouwen. De opa van Lorenzo vertelt Buzzi dat hij ook een zeer bijzondere, heilige plek weet, namelijk La Scarzuola. Buzzi is meteen heel enthousiast en koopt het. De volgende vijfentwintig jaar geeft hij vorm aan zijn fantasiewereld, aan ‘Citta Buzziana’. Hij bouwt en droomt vooral in stilte. La Scarzuola was alleen voor hem en voor een paar goede vrienden, onder wie Salvador Dalí. Na zijn dood in 1981 moest zijn project dan ook eigenlijk vernietigd worden, maar zijn neef, Marco Solari, besloot geen gehoor aan Buzzi’s wens te geven. Hij zette het werk van zijn oom voort, aan de hand van de schetsen en aantekeningen die hij in Buzzi’s erfenis vond. Het is een boeiende, fantastische en sprookjesachtige plek, die bijna surrealistisch aandoet. 

 

Je kan een tour boeken bij Brian. 0039-0763837463,  website

Door: Adje Middelbeek

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.