La Sarzuola

Op twee kilometer afstand van mijn huis, midden in het bos, ligt een van de wonderlijkste plaatsen van Umbrië, La Scarzuola.

 

Een bizarre, mystieke tuin die ontworpen is door de Italiaanse architect Tomasso Buzzi. In de wereld van La Scarzuola vind je tempels en theaters, doolhoven en piramides, vijvers en torentjes. Een tuin vol dromen, als je hier naar binnen gaat vergeet je de tijd en dat komt niet omdat de wijzers van de klok hier altijd zeven uur aanwijzen. In een wereld als deze bestaat er geen tijd, je kunt niets anders dan je onderdompelen in deze bizarre ervaring. De plek werd in 1212 ontdekt door Franciscus van Assisi. Franciscus was de zoon van Petrus van Bernardone, een welgestelde lakenkoopman uit Assisi.

 

Wat maar heel weinig mensen weten is dat Franciscus in zijn jeugdjaren als een wildebras heeft geleefd. Hij zwierf met zijn kameraden door de stad en gaf veel geld uit aan feestmalen en kleding. Hij bekeerde zich in 1205 en een paar jaar later begon hij aan een heel andere, sobere zwerftocht door Umbrië. Zo komt hij in 1212 bij Montegiove aan en ontdekt hij daar een heilige plek. Hij bouwt er een hut van scarza, een grassoort die er groeit, en La Scarzuola is een feit. In 1282 laat de Graaf van Montegiove, Nerio di Bulgaruccio, op de plek van de hut een kerk en een klooster bouwen. De Frati Minori (Minrebroeders) nemen hier hun intrek en wonen er tot het einde van de achttiende eeuw. Dan nemen de voorvaderen van mijn huidige buurman Markies Lorenzo Misciattelli Mocenigo Soranzo het over.

 

 

In 1956 komt architect Tomasso Buzzi een kopje thee drinken bij de opa van Lorenzo en vertelt dat hij zo’n bijzondere plek in Portugal heeft gevonden om daar, naar eigen zeggen, ‘Citta Buzziana’ te bouwen. De opa van Lorenzo vertelt Buzzi dat hij ook een zeer bijzondere, heilige plek weet, namelijk La Scarzuola. Buzzi is meteen heel enthousiast en koopt het. De volgende vijfentwintig jaar geeft hij vorm aan zijn fantasiewereld, aan ‘Citta Buzziana’. Hij bouwt en droomt vooral in stilte. La Scarzuola was alleen voor hem en voor een paar goede vrienden, onder wie Salvador Dalí. Na zijn dood in 1981 moest zijn project dan ook eigenlijk vernietigd worden, maar zijn neef, Marco Solari, besloot geen gehoor aan Buzzi’s wens te geven. Hij zette het werk van zijn oom voort, aan de hand van de schetsen en aantekeningen die hij in Buzzi’s erfenis vond. Het is een boeiende, fantastische en sprookjesachtige plek, die bijna surrealistisch aandoet. 

 

Je kan een tour boeken bij Brian. 0039-0763837463,  website

Door: Adje Middelbeek

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.