Neem altijd water mee

Wel helemaal als je dit doet. Het kan je leven redden…

 

Als je met de auto ergens heen rijdt met dit warme weer, vergeet dan vooral niet om een flesje water mee te nemen. Of om thuis nog een flinke teug water te drinken. Het is belangrijker voor je dan je denkt.

 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat uitgedroogd autorijden net zo gevaarlijk kan zijn als dronken autorijden. Als je uitgedroogd bent en dus te weinig water hebt gedronken, dan voel je je helemaal gaar, terwijl je het eigenlijk niet in de gaten hebt. Je kunt zo minder goed reageren op alles wat er gebeurt in het verkeer. De fouten die je kunt maken als je te weinig water hebt gedronken, zouden gelijk zijn aan die van automobilisten met een alcoholgehalte in het bloed van 0,8 promille. Dat is maar liefst vier keer zoveel als wettelijk is toegestaan. En dat terwijl je dus geen druppel alcohol op hebt. 

 

Al één extra glas water drinken voordat je van huis weggaat verkleint de kans op een ongeluk. Dat is iets wat maar weinig mensen weten – hoe belangrijk water kan zijn voor je vaardigheden in het verkeer. Het erge is: we drinken niet zoveel. Uit onderzoek blijkt dat we veel te weinig water drinken. Zeker 37% van alle autobestuurders drinkt maar één liter water per dag, terwijl twee liter water minimaal aan te raden is. Wat nog erger is, is dat 67% van de mensen de symptomen van uitdroging niet goed herkent en dus gewoon de weg op gaat.

 

Wat de belangrijke signalen dan zijn, om op te letten? Je kunt kramp hebben in je spieren, je kunt je minder goed concentreren en je reageert wat trager. Verder kun je ook letten op donkere urine en het feit dat je minder vaak moet plassen. Je hebt ook een oneindig dorstgevoel, een droge mond en lippen en je kunt last hebben van duizeligheid. Zeker als je opstaat kun je dit duizelen merken. Ook kun je het gevoel hebben dat je flauwvalt. Daarnaast zijn mogelijke symptomen veel hoofdpijn hebben, een snelle ademhaling hebben, slaperig zijn en een beetje in de war zijn. Mocht je dit merken, stop dan gelijk met autorijden en drink zo gauw mogelijk een boel water. Het kan meer uitmaken dan je verwacht.

 

Door: Redactie Franska.nl