By the weetje

Mensen die onverwacht aankondigen dat ze op de borrel komen. Je hoeft er bijna niets voor in huis te hebben. Bijna.
 

In Italië heb ik vaak genoeg gezien hoe er even snel een tafel met lekkers in elkaar gedraaid wordt als er onverwacht een aantal extra mensen aan tafel zit. Eén van hun toppers is altijd de ‘crostini-truc’. Ze hebben daar een heel arsenaal aan dingen die je even snel op een stukje geroosterd brood kunt smeren.

 

Ik noem even drie snelle ‘flans-happen’, waarvoor je sowieso stokbrood of wit casinobrood moet hebben. Ik heb het altijd wel in de diepvries.

 

1: Die van die verse worst, waar je het gehakt uit haalt en dat uitsmeert op kleine stukjes brood, is er eentje. Heb ik in Toscane vaak gekregen. Daaroverheen een zachte kaas en hop, even lekker in de oven tot het vlees gaar is. Zij gebruiken ‘scamorza’ als kaas. Je weet niet wat je proeft.

 

2: Even een blikje tonijn uit laten lekken en in de keukenmachine mixen met een klein klotsje mayo en je hebt een heerlijk smeerseltje. Als het nog leuker moet, leg je op elk besmeerd toastje nog even een kappertje. Of twee.

 

 

 

3: Grande truc, die ik geleerd heb van een Amerikaan: je mixt cheddar met mayonaise en fijngehakte rode peper (zonder pitjes). Klinkt misschien raar, maar is echt heerlijk. Laat het mengsel (als je tijd hebt) stijf worden in de koelkast. Toastje lekker dik mee besmeren. Even in de oven en je hebt een soort pizza-toastje. Lekkerrr!

 

Salute!
 

Zo. Laat de borrelaars maar komen.

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.