Heb jij een fluitje in huis?

Die heb je dus echt nodig!

 

 

Je zou het na afgelopen zomer (droog dat het was, droog!) niet zeggen. En ook afgelopen weken, bedenk ik me nu, heb ik geen paraplu of regenjas aangeraakt. Heerlijk! Maar om een oud gezegde maar eens van stal te halen – en om te keren: wat vandaag niet valt, kan morgen vallen…

 

Nu wil ik die knappe koppen van Rijkswaterstaat heus het voordeel van de twijfel geven, en heb ik die indrukwekkende Maeslantkering wel eens van dichtbij gezien (Enorrum ding, hoor! Even groot als de Eiffeltoren! En ‘iets meer’ dichtgemaakt, zodat er dus géén water doorheen kan stromen …), maar toch… Weinig Rijkswaterstaters konden bij de constructie van de Deltawerken, een jaartje of vijftig geleden, vermoeden dat de aarde zou opwarmen. Laat staan dat die opwarming sneller gaat dan in hun latere rekenmodellen naar voren kwam. En dat er dus veel meer bakken water naar Nederland komen. (Ja, NEDERland, ja.) Of het nou gesmolten Poolijs is, of gewoon wat oer-Hollandse regen, die via Duitsland ons land in komt. Dus hoewel we ons nu behoorlijk veilig wanen, bestaat die kans op overstroming écht.

 

En omdat vandaag de Week van het Water begint, wilde ik het er eens over hebben. Want ik las net dat je bepaalde dingen in huis moet hebben om echt goed voorbereid te zijn op zo’n overstroming.  Nou, heb jij dat lijstje bekeken? Er staat nog geen rubberboot bij! Maar wel een heleboel dingen die ík niet zo 1,2,3, bij elkaar heb als de elektriciteit is uitgevallen. Waxinelichtjes, die kan ik nog net op de tast vinden. Maar waterdicht verpakte lucifers? Nope. Een fluitje? Nope. Een radio op batterijen? Ik dus niet. Evenmin als 3 liter water per persoon. En zo kan ik bijna het hele lijstje doorgaan …

 

En al heb ik met al mijn neuroses een huis uitgekozen dat behoorlijk boven NAP ligt (hier kun je vinden hoe laag of hoog jij woont), nu vind ik dat ik toch zo’n noodpakket moet inslaan. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn, toch?

 

 

Mijn eerste to-do van vandaag? Op zoek naar de fluitjeswinkel.
 

PS. Weet jij of je bij een overstroming veilig bent? Dat kun je vinden op www.overstroomik.nl. Even je postcode intikken en je weet of je dat fluitje vast apart moet leggen.

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.