We typen alles

Is leren schrijven nog wel van deze tijd?

 

Het is zo leuk, nog steeds, om een handgeschreven kaartje in de bus te vinden. Dat doet terugdenken aan vroeger. Aan de tijd dat laptops, iPads en mobieltjes nog niet bestonden.

 

Tegenwoordig is alles digitaal en is alles dus ook getypt. Hoe het handschrift van je beste vriendin is, weet je misschien niet eens meer. Toch moeten kinderen nog altijd met veel moeite leren schrijven op de basisschool. Zeker één op de vier kinderen doet hier extra lang over en vindt het maar wat lastig. En dan komt dus de vraag op: is het nog wel zo nodig, dat we kinderen maanden, jarenlang laten oefenen op hun nette handschrift? De kans is groot dat wanneer ze aan het werk gaan, als ze later groot zijn, dat ze dat hele echte schrijven nog amper nodig hebben. Want zeg eens eerlijk: wie schrijft er nu nog hele lappen tekst met pen op papier? 

 

Niet meer hoeven leren schrijven… Het zou wel een hoop tijd schelen op school. Die je dan kunt gebruiken om beter te leren rekenen, bijvoorbeeld. Is al die wiskunde later op de middelbare school ineens een peulenschil. Of gebruik het voor computerles, zo kan iedereen straks websites en programma’s en apps bouwen. Wel zo voordelig voor als je in 2042 een vlotte baan wilt vinden. Kortom: er zitten voordelen aan. Maar, zoals met alles, ook nadelen. Natuurlijk.

 

Want die handgeschreven kaartjes… Die worden dan opeens een stuk lastiger. En je kunt geen papieren agenda meer vullen, geen post-its voorzien van leesbare teksten, geen brieven schrijven als je verliefd bent en, o ja… Wordt een dagboek dan ook digitaal? Iets wat je op je bureaublad hebt staan, op je laptop? Of op je tablet? Dat is toch allemaal niet romantisch meer? 

 

 

Nee, goed, laten we nog éven gewoon dat hele leren schrijven erin houden zoals het is. Zou toch zonde zijn, nooit meer een briefje vinden met ‘doei mam, ik eet bij Jan vanavond, dikke kus love you’. Of een kaartje vinden van je vriendin die op vakantie is. Stel je voor dat je zélf geen lief woordje zou kunnen schrijven als je je man wilt verrassen met iets… Schrijven is dan misschien wel lastig, maar we hebben het echt nog wel nodig. Al is het maar om die dosis liefde erin te houden in deze wereld. En ja, die dosis liefde hebben we óók in 2042 nog nodig.

 

Door: Redactie Franska.nl