Vrouwenkwaaltjes? Oef! Niet over praten hoor, op het werk!
Kijk, alles wat de vrouwelijke anatomie betreft en riekt naar die typisch vrouwelijke ongemakken, dat is gewoon he-le-maal niet sexy.
Herniaatje of chronische migraine? Alle begrip! Daar kun je gerust mee aankomen op het werk. Griepje of verkoudheid? Kan de beste overkomen! Maar vrouwenkwaaltjes… Oef! Je bedoelt menstruatieklachten? Zwanger zijn of net bevallen? Of nog erger: in de overgang? Kijk, alles wat de vrouwelijke anatomie betreft en riekt naar die typisch vrouwelijke ongemakken, dat is gewoon he-le-maal niet sexy. Als je klachten dan toch worden gebagatelliseerd, dan kun je er maar beter niet over beginnen. Toch?
Gisteren op BNR Nieuwsradio: een gynaecoloog en een bedrijfsarts in gesprek over die typisch vrouwelijke klachten. Over het feit dat de helft van alle vrouwelijke werknemers klachten ervaart die onder de noemer ‘vrouwenkwaaltjes’ kunnen worden geschaard en dat we het (nog steeds!) moeilijk vinden om het daarover te hebben. Anno 2018 modderen we dus nog steeds aan in plaats van tegen onze leidinggevende te zeggen dat het nu even niet gaat omdat de bevalling tegenviel, de menstruatie een crime is deze maand of de overgang hels. En was het nou nog alleen de baas die we liever niet lastigvallen met persoonlijk lijden van deze soort, zelfs de bedrijfsarts moet doorvragen en het uit ons trekken, mocht die al doortastend genoeg zijn om de klachten waarmee we ons melden (niet kunnen slapen, depressief, hartkloppingen, hoofdpijn, opvliegers) in verband te brengen met de overgang en niet te labelen als een burn-out. Wat raar maar waar erg vaak het geval schijnt te zijn.
Gekeken naar het ziekteverzuim zien we een enorme piek onder vrouwelijke werknemers tussen de 45 en 55 jaar – inderdaad, precies dé jaren van de overgang. Bij vrouwen die zwanger zijn moet 75% afhaken vóór het zwangerschapsverlof officieel ingaat en van degenen die tien weken na de bevalling weer braaf aan het werk gaan, kampt 38% met reële klachten die plat gezegd te maken hebben met poepen, plassen, seks en gewichtscontrole. Maar erover praten? Alleen de jongere generatie, getuige een fenomeen als free bleeding zit er niet mee om vrouwelijke intimiteiten in de groep te gooien. Maar des te meer levensjaren, des te groter de terughoudendheid en het taboe.
Hoe nu verder? Mond opentrekken om mee te beginnen, zegt dit BNR-panel van gynaecoloog en bedrijfsarts. Er zijn behandelingen en medicamenten die klachten serieus kunnen verlichten. Zo wijzen recente onderzoeken uit dat de negatieve effecten van hormoontherapie tijdens de menopauze stukken minder zwaar wegen dan in 2002 massaal werd verkondigd (hormoontherapie zou de kans op borstkanker aanzienlijk vergroten). Daarbij is voor zorgverleners onlangs de nieuwe richtlijn uitgebracht over hoe ze vrouwen de best mogelijke zorg kunnen bieden in de menopauze. En verse ouders? In Zweden hebben papa en mama samen recht op 480 dagen zwangerschapsverlof en in Bulgarije krijgt de jonge moeder een heel jaar verlof tegen 90% van haar loon. ‘Tijd,’ zegt de bedrijfsarts hierover, ‘is een goede vriend.’ Als die je niet wordt gegund zit er niet anders op dan die te claimen.
Door: Brigitte Bormans
Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.
Leestip
Heb jij de kerstboom al staan?
Heb jij de kerstboom al staan?
Nee joh, dat kan toch pas na Sinterklaas? 60%, 50 votes
50 votes60%
50 votes
Mij niet gezien, ik houd niet van kerst. 28%, 23 votes