Poetsen geblazen

Ontstoken tandvlees: bijna de helft van alle Nederlanders heeft er last van. En daar doen we vrij laconiek over. 

 

O, gewoon, een beetje pijn bij het tandenpoetsen. Kan vast geen kwaad. Want zodra we last hebben van ons tandvlees en het gaat bloeden, dan laten we het vaak toch gewoon voor wat het is. Ach, het is maar tandvlees. Is vast niets ergs. Nou, wel dus. Een op de tien Nederlanders heeft ernstige last van ontstoken tandvlees. Dat is gevaarlijker dan je denkt, want als je het laat voor wat het is, dan bestaat de kans dat je een chronische ontsteking krijgt. En dan ben je opeens een stuk verder van huis, geloof ons. 

 

Je kunt er zelfs je tanden en kiezen door kwijtraken als je je mond verwaarloost. Het is bijzonder slecht en gevaarlijk voor je gebit. En als je mond ontstoken is dan kunnen die bacteriën ook in de bloedbanen van je lichaam terechtkomen. Die kunnen dan terechtkomen in het hart- en vaatstelsel. Kortom: geef wat extra liefde aan je mond. Want die kan het écht gebruiken.

 

En over die mond gesproken… Wat is het gezelligste dat we daarmee doen? Juist, lachen. Ook daar mogen we wat meer aandacht aan schenken. Kinderen lachen tussen de 300 en 400 keer per dag. En volwassenen? Die zijn dat opeens verleerd. Zij lachen nog maar 10 tot 15 keer op een gemiddelde dag. Nou moe. Dat is toch zonde van onze tijd? Maak eens een grapje, doe eens lekker gek en hang eens ondersteboven. Knap je van op hoor. Want lachen is nog altijd gezond. Gelukkig maar!

 

Pssst. Nog wat extra tips van ons.

 

Wat je het beste kunt doen om je gebit schoon te houden?
 

  • Gebruik naast je tandenborstel ook écht een tandenstoker, flosdraad of een rager.
  • Eet minder suiker: zo krijg je ook minder last van tandplak.
  • Drink veel water en eet veel groenten. Zo houd je je speeksel schoon en vocht is belangrijk voor een hygiënische mond.
     

 

Door: Redactie Franska.nl