Op de fiets, zie je iets

 

Ze had zin om wat meer van de werelds te zien en op een mooie dag is ze gewoon vertrokken. Op de fiets, in haar eentje, met al haar bagage achterop.

 

De Schotse Jenny Graham houdt wel van een flinke fietstocht. Afgelopen zomer is ze vanuit Berlijn vetrokken met als doel een rondje om de wereld te fietsen in zo min mogelijk tijd. Nou dat is haar dus gelukt.

 

Ze fietste op vier continenten door veertien landen en kwam onder meer door Canada, de Verenigde Staten, Australië, China, Portugal. Je kon haar zelfs ook nog even hier in Nederland langs zien rijden. Jenny heeft flink doorgetrapt, want gisteravond kwam ze weer aan in Berlijn, waarvandaan ze honderdvijfentwintig dagen eerder was weggefietst. En daarmee heeft ze een plekje in het Guinness Book of Records verdiend. Ze was zelfs negentien dagen sneller dan het oude record dat op honderdvierenveertig dagen stond.

 

Jenny had van tevoren bedacht dat ze elke dag zestien uur achter elkaar op de pedalen wilde zitten om zo’n driehonderd kilometer te rijden. Moet je voorstellen, ik word al moe bij de gedachte! Bij elkaar legde ze negenentwintigduizend kilometer af en moest ze de hele dag flink dooreten omdat ze als een malle calorieën verbrandde.

 

En terwijl Jenny zich een ongeluk fietste was er ook een Britse tiener onderweg die een tocht van dertigduizend kilometer wil afleggen. Charlie was al meer dan honderd dagen aan de gang toen ie op een dag in het Australische Townsville wakker werd en ontdekte dat z’n fiets was gejat. Dat vind ik wel erg sneu voor die jongen. Zodra hij een nieuwe fiets heeft wil hij zijn tocht wel heel graag afmaken. Nou maar hopen dat ie er ook een loeisterk fietsslot bij krijgt.

 

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.