Nee!

Het wordt er niet alleen maar slechter op

 

De ellende is dat goeie berichten niet

verkopen en dat ellende dat wel doet.

 

 

Voor iedereen en alles is er een week. Zo is het deze week de Week van de Krant (neem een abonnement!), de Week Tegen Pesten (hou daar nou eens mee op!) én de Week van de Vooruitgang. Die laatste is leuk! Hij doet een tikje denken aan ‘Als ik de baas zou zijn van het journaal’ van Kinderen voor Kinderen en dat het nieuws dan alsmaar positiever en de wereld heel veel liever zouden worden.

 

 

Want wat komt er vooral in het nieuws? Dood en verderf – als in oorlogen, misbruik, verkrachtingen, fraude, vluchtelingen, het einde van de wereld, het einde van de mens en ja, ook de afschaffing van de dividendbelasting. Ach en wee en het wordt er bepaald niet leuker op. Sterker: het wordt er alleen maar slechter op.

 

Mis dus! Dat ‘alles slechter wordt’ is een megamisvatting, want er zijn ook massa’s vrolijke en positieve berichten. Maar de ellende is dat die niet verkopen en dat ellende dat wel doet en daarom haalt misère de publiciteit en eindigen positieve berichten onder ‘verborgen nieuws’.

 

Zo is het aantal moorden dit jaar tot nu toe lager dan ooit, maar hebben we dat niet in de gaten omdat elke moord die nog wel wordt gepleegd, breed wordt uitgemeten. Nog meer goed nieuws? De concentraties aan fijnstof, stikstofdioxide, CO2 en ozon dalen gestaag; het aantal verkeersongevallen is met 75% gedaald; het aantal misdrijven is vergeleken met zeventien jaar geleden gehalveerd en het aantal mensen dat slachtoffer wordt van een misdrijf daalt daardoor al meer dan tien jaar. Lees nog even verder voor nog meer fijne berichten.

 

Wereldwijd halveerde de babysterfte – in Nederland ging dat nog harder. En gekeken naar dodelijke ziektes werden er ook sprongen van jewelste gemaakt de laatste decennia. Polio, difterie en tetanus zijn zowat uitgeroeid en van tbc, pokken en malaria kunnen we ons al niet eens meer herinneren dat die Nederland voorkwamen.

 

Afgelopen week lagen er op de Dam in Amsterdam 7000 prima courgettes voor het oprapen; vleeskippen kregen een beter leven; Glennis Grace stond toch maar mooi in die finale; het aantal kinderen dat wordt gepest is fors gedaald; in India werd homoseks gelegaliseerd en in de trein kun je voortaan weer plassen.

 

Als je in bent voor constant goed nieuws dan is deze website er een om in je favorieten te zetten. Verder houden we de Week van de Vooruitgang (die wordt georganiseerd door World’s Best News – een journalistieke organisatie die bericht over de vooruitgang in de wereld) er graag in.

 

Bron: Het Parool

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.