Naar de rechter

Als je 101 bent en nog even naar de rechter stapt. Hollywoodlegende Olivia de Havilland doet het. 

 

 

Ze werd wereldberoemd met haar rol als Melanie in dé filmklassieker ‘Gone with the wind’ (1939). Toen was ze 26 jaar oud. Nu is ze 101 en is het weer tijd voor wat rumoer in haar leven. Want actrice Olivia de Havilland is het niet eens met hoe bepaalde dingen gaan en daarom stapt ze naar de rechter. Ze werd namelijk onlangs nagespeeld in een miniserie: ‘Feud: Bette and Joan’. Daarin vertolkt actrice Catherine Zeta-Jones Olivia. Maar in de serie wordt volgens Olivia een vertekend beeld van haar geschetst. Zo zou ze in de serie haar zus, Joan Fontaine, met wie ze in het echte leven weleens mot had, een ‘bitch’ hebben genoemd. Olivia zegt dat dit nooit is gebeurd en eist een goedmakertje. En dat ze al boven de 100 is weerhoudt haar nergens van. 

 

Olivia is de laatste Hollywoodlegende van vóór de Tweede Wereldoorlog die nog leeft – ze speelde nog in zwartwitfilms, onder meer met Errol Flynn. Ze wil haar imago als beste actrice van die tijd, waarvoor ze twee keer een Oscar won, hoog houden. Daarom heeft ze besloten de miniserie aan te klagen. Want zo wordt er volgens haar een ander beeld van haar geschetst aan de wereld van nu, dat niet klopt. Ze komt zo ‘veel valser over’ en ze ‘gaat zo de boeken in als grofgebekte roddelaarster’, aldus Olivia. Ze komt op voor de ‘bescherming van haar integriteit’. De makers vinden dat Olivia een beetje overdrijft en zeggen dat zij vrij zijn in deze wereld om films te maken zoals ze willen, al is niet alles op waarheid gebaseerd. Dat ze het woord ‘bitch’ gebruiken voor haar zus is volgens hen een moderne manier om een ruzie te laten zien. Wat de uiteindelijke uitspraak wordt van de rechter, hoort ze binnenkort.

 

 

Hoe zat het verder ook alweer met de grote actrice? Olivia werd op 1 juli 1916 geboren in Tokio. In 1918 verhuisde haar familie naar Amerika, waar ze doorbrak als actrice. In 1946 won ze haar eerste Oscar voor haar rol in To Each His Own en in 1949 was ze opnieuw de grote ster, en won ze het begeerde beeldje voor haar aandeel in de film The Heiress. Ze is de oudste nog levende Oscar-winnares. Privé ging haar niet alles voor de wind. Ze was vanaf 1946 getrouwd met Marcus Goodrich en met hem kreeg ze een zoon, Benjamin. In 1953 gingen ze uit elkaar. Na hun scheiding trouwde ze met Pierre Galante met wie ze dochter Giselle kreeg. Na 24 jaar samen gingen ook zij uit elkaar. In 1988 speelde ze voor het laatst in een televisiefilm, ‘The woman he loved’. 

 

 

Door redactie Franska