En weg is dat vakantiegevoel!

3 dagen? 3 bloody dagen?!

 

 

Het staat er echt, vandaag in een nieuwsartikel . Je vakantiegevoel is drie dagen na thuiskomst al verdwenen. Whot? Drie dagen? Regel ik dáár zoveel voor, en kost dat zoveel geld (ticket, tanken, tent), en heb ik slechts drie dagen erna nog een vakantiegevoel?

 

Nou. Ik vind die drie dagen dus in de verste verte niet opwegen tegen die hele reut vakantiestress (reis voorbereiden, werk afronden, vooruit werken, de hele bende inpakken, tien uur zonder beweging in de auto zitten, en weer terug) tegen drie dagen lol. Nou ja, het is natuurlijk veel meer dan die drie dagen, want eenmaal op het vakantieadres kan ik uiteraard ontzettend genieten van alles en iedereen om me heen – behalve die snurkende buurman op de camping – en het lekkere eten. Dus vooruit, drie weken en drie dagen lol …

 

De bekende psycholoog Daniel Kahneman heeft er ook over nagedacht, en deelt vakantiegangers op in twee delen: mensen die reizen voor de mooie herinneringen, en mensen die meer van het moment zélf genieten. Voor de eerste groep maakt het niet uit of ze een, twee of drie weken gaan. Je maakt namelijk niet veel nieuwe herinneringen als je op een plek blijft. Dus zou één week ook genoeg zijn. Mensen die ‘van het moment genieten‘, kunnen wat hem betreft wel langer gaan. Hij concludeert in elk geval dat korte vakanties goed zijn voor je productiviteit en dat lange vakanties niet nodig zijn om beter te ontspannen.

 

Dit inzicht verandert – sorry Daniel – niets aan mijn eigen credo. Als momentgenieter én als herinneraar zweer ik bij drie weken vakantie: één week uitrusten en van je werk loskomen, één week genieten en nergens aan hoeven denken, en één week om langzaam en voorzichtig een beetje naar de toekomst te kijken.
Maar toch, ondanks die lange vakantie, heb je daarna dus maar drie dagen … O, had ik dat al gezegd?

 

Ja! Blijkbaar hakt dat nieuws van die drie dagen er bij mij behoorlijk in. Ach, dat zal wel liggen aan het feit dat ik alweer twee volle weken aan het werk ben, en weer half overspannen … Ik moet er hoognodig weer eens tussenuit. Een lange vakantie graag!

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit